Isztambulban megnyílt a Glassification.hu kortárs magyar üvegművészeti kiállítás

Kortárs üvegművészeinket a Glassification.hu – A magyar üveg mesterei címet viselő magyar üvegművészeti kiállítás isztambuli bemutatásán kérték fel a nívós nemzetközi biennále szervezői. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködve létrehozott kiállítás jelenleg Törökországban hódít, ahol a Magyar-Török Kulturális Évad részeként közel két hónapon keresztül látható.

Forrás: KKM2024. 02. 21. 16:30
A Glassification.hu Isztambulban
A Glassification.hu Isztambulban Forrás: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Glassification.hu Isztambulban a Magyar Kulturális Központban nyílt meg. A telt házas eseményen számos művész, kurátor, művészettörténész, híres üvegmárkák alapítói, a szakma török képviselői vettek részt, köztük Ömür Duruerk, a Denizli Nemzetközi Üvegbiennálé alapító-kurátora, Yilmaz Yalcinkaya, a The Glass Furnace, Törökország legnagyobb üvegművészeti központjának alapítója. A szakmai programot megtisztelte jelenlétével a Sisecam török üvegipari óriásvállalat vezetője, akinek  cége Kaposváron hozza létre első európai üvegcsomagolóanyag-üzemét. 

A Glassification.hu Isztambulban
A Glassification.hu Isztambult is meghódítja (Fotó: KKM)

A rendkívüli szakmai érdeklődést övező tárlatvezetést a kiállítás kurátora, Halasi Rita Mária és Balogh Eleonóra, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész tartotta. 

Az isztambuli kiállítás megnyitására ankarai bemutatkozást követően került sor, ahol a magyar kultúra napján a csodálatos CSO Ada rendezvényközpont adott helyszínt az eseménynek. Más magas rangú török méltóságok mellett az eseményen részt vett Mehmet Fatih Kacır ipari és technológiai miniszter.
A kortárs magyar üvegművészet a világ élvonalához tartozik. A kiállító tíz alkotó – Gaál Endre, Lukácsi László, Edőcs Márta, Darabos Anita, Borkovics Péter, László Kyra, Bihari Kristóf, Sipos Balázs, Bősze Eszter, Varga Gyöngyvér Amala – négy üvegművész-generációt képvisel és két-két, kifejezetten erre a kiállításra készített alkotással képviselteti magát. 

Az anyag 2023 nyarán mutatkozott be először a hazai közönség előtt a Magyar Zene Házában, ahol három hét alatt 17 ezer hazai és külföldi érdeklődő tekintette meg. 

Külföldi hódítása Velencében, a The Venice Glass Week seregszemlén indult, azóta járt Szófiában, Helsinkiben és Belgrádban. A jövőben további külföldi helyszíneken lesz látható, tervek szerint többek között Dunaszerdahelyen, Berlinben, Brüsszelben, Bécsben, Madridban, Lisszabonban, Varsóban, Tallinnban, Stockholmban, Manchesterben és Prágában.

 

Borítókép: A Glassification.hu tárlatának megnyitója Isztambulban (fotó: KKM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.