Meghalt az Oscar-díjas forgatókönyvíró, David Seidlernek köszönhetjük az egyik legőszintébb filmet

Nyolcvanhat éves volt.

Forrás: BBC2024. 03. 18. 12:18
Screenwriter David Seidler
Vienna - Screenwriter David Seidler during interview with Austria Presse Agentur (APA) on 19th September 2012. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP) Fotó: APA-PictureDesk via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

86 éves korában elhunyt David Seidler, akit a legtöbben A király beszéde című Oscar-díjas film forgatókönyve miatt ismernek – adta hírül a BBC. A forgatókönyvíró szombati halálát a menedzsere, Jeff Aghassi erősítette meg a portálnak.

A londoni születésű forgatókönyvíró – a film főszereplőjéhez, VI. György királyhoz hasonlóan maga is dadogott – vitte vászonra az igaz történetet arról, hogyan győzte le VI. György király a beszédhibáját. A 2010-es film főszereplője egyébként Colin Firth, aki a legjobb színésznek járó BAFTA- és Oscar-díjat is elnyerte a király ábrázolásáért.

Hozzáfűzik, David Seidler állt a film színpadi adaptációja mögött is, amely 2012-ben a West Enden mutatkozott be.

A 2011-es Oscar-díját „a világ összes dadogójának” ajánlotta – és akkoriban megköszönte a királynőnek, hogy „nem küldte a Tower tömlöcébe az F betűs szó használata miatt”. 

David Seidler az első komolyabb díját az 1988-as Onassis: The Richest Man In The World – A világ leggazdagabb embere – című életrajzi filmjéért kapta, amelynek főszerepében Raul Julia alakította Arisztotelész Onasszisz görög hajómágnást, de az ő nevéhez fűződik Francis Ford Coppola 1988-as Tucker, az autóbolond című vígjátéka is. A hírnevet A király beszéde hozta el neki végül. 

Borítókép: David Seidler (Fotó: APA-PictureDesk via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.