Ismét megrendezik a Savaria Történelmi Karnevált Szombathelyen

Nyolc kiemelt és 22 kísérő helyszínen 388 programelemet felkínálva rendezik meg idén augusztus 22–25. között a XXIII. Savaria Történelmi Karnevált – közölték szombathelyi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 11:05
Savaria Történelmi Karnevál
Résztvevõk a Savaria Történelmi Karnevál jelmezes felvonulásán Szombathelyen 2018. augusztus 24-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemény András, Szombathely polgármestere az egyik fő karneváli helyszínen, a Történelmi Témaparkban tartott eseményen úgy fogalmazott: a karnevál igazi közösségi élmény, amelyet a városban élő közösségek hoznak létre, összefognak egymással a helyi civil szervezetek, a különböző cégek, az egyházak, és természetesen részt vállal a szervezésben a város önkormányzata is. A rendezvény programja egyszerre igyekszik követni mindazt, ami a korábbi években már jól bevált, de törekszik a megújulásra is.

Savaria Történelmi Karnevál
Tűzzsonglőr a Savaria Történelmi Karnevál jelmezes felvonulásán Szombathelyen 2018. augusztus 24-én.
Forrás: MTI/Varga György

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 

a főtéri Fórum színpadon idén a sztárfellépők a Punnay Massif, az Európa Kiadó és az Irie Maffia lesznek. A karnevál csúcspontja idén is a pénteken és szombaton este hét órakor kezdődő jelmezes fáklyás felvonulás lesz, amely Savaria–Szombathely történelmének főbb állomásait, meghatározó eseményeit idézi fel több száz jelmezes résztvevővel.

Kiemelte, hogy a Történelmi Témapark ismét az ott állomásozó római légiók összecsapásaitól lesz hangos, csütörtök este a sokak által kedvelt tüzes játék kínál látványosságot, de gasztronómiai és zenei élményekkel is várja az érdeklődőket a Borok utcája és a Sörtér, kinyit a Művészetek utcája, a Folk udvar, a Zsinagóga udvar, és hastáncbemutatókat tartanak a Keleti udvarban. Gyermekprogramokkal várják a családokat a Kalandvárban és a Gayer-parkban, amely esténként Thália kertjévé alakul át, ahol felnőtteknek szóló kamaraszínházi előadások lesznek.
Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere közölte: új helyszín lesz a Thököly utcában utcazenészek számára felállított színpad, a Művészetek utcájában a Kossuth Lajos utcában kortárs zenekarokat hallhat a közönség, és az egykori tankerület épületében egy rendhagyó kiállítás is nyílik tejeskannákból.
Sosztarits Ottó, az Iseum Savariense igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Iseumban az Ízisz-kultuszhoz kapcsolódó szertartások megismerésén túl sétát lehet tenni a kertben és az állandó kiállításban az ókori istenek kedves gyümölcsei között. A tárlatvezetés után gyümölcsökből készült ételekből tartanak kóstolót.

M. Kapornaki Rita, a Weöres Sándor Színház művészeti titkára beszámolt arról, hogy a Karneválszínház előadásait ebben az évben is a vármegyeháza udvarán tartják, a nézőket Szórakoztató Szupergála címmel invitálják történelmi utazásra, amelyben a legtöbb szó a múltról esik majd, de foglalkoznak benne a jelennel, sőt a város jövőjével is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.