Sváb miliőjű fesztivált rendeztek a világhírű hercegkúti pincesoron

A Hercegkúti Nemzetiségi Pincefesztiválon és a XVI. Regionális Német Nemzetiségi Fesztiválon hagyományőrző programok, gasztronómiai különlegességek, nyitott pincék várták a vendégeket tegnap Hercegkúton, a Gombos-hegyi Pincesor rendezvénytéren.

2024. 08. 18. 16:00
pince
A Gombos-hegyi pincesor Hercegkúton. Fotó: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zempléni-hegység délkeleti lankáinak ölelésében fekvő, Sárospatak melletti Hercegkút két látványos, többszintes pincesora a falu két végében épült fel.

pince
A Gombos-hegyi pince előtt álltak a sátrak (Fotó: A szerző felvétele)

A Kőporosi és Gombos-hegyi pincesorok fűvel borított tetejű, egymás feletti több szinten katonás rendben sorakozó, egységes kinézetű, háromszög alakú bejáratú pincéi nem mindennapi látványt nyújtanak. A domboldalakban kialakított pinceüregek különleges hangulatukkal csábítják a borok szerelmeseit. A két pincesor 2002 óta a világörökség része.

A Gombos-hegyen 2004-ben épült a tizennégy stációs Kálvária, a domb tetejét a 2009-ben felszentelt Feltámadás kápolnája foglalja el, teteje szabadon látogatható kilátóként működik. A hercegkúti Gombos-hegyi pincesor mellett a település másik ismert pincéi a Kőporosi pincesoron találhatóak. A Kőporosi pincesor felett épült egy – kulturális közösségi térként, illetve fedett rendezvényhelyszínként is funkcionáló – látogatóközpont, amely egyrészt a helyi borászokat támogatja, másrészt a világörökségi pincesort hivatott bemutatni.

A Hercegkútra érkező vendégek megtapasztalhatják az itt élő emberek vendégszeretetét és szívélyességét, megízlelhetik sváb ételkülönlegességeiket, amelyekhez kiváló boraikat kínálják.

A XVI. Regionális Német Nemzetiségi Fesztiválon egy igazi sváb miliőben érezhette magát a látogató. Helyi és a régióból érkező nemzetiségi hagyományőrző csoportok léptek fel a színpadon, a felállított sátrakban pedig helyi gasztronómiai ínyencségeket és borokat lehetett kóstolni, de a vendég települések sátraiban is különböző sváb ételeket kínáltak.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.