A rockzenész, ha röghöz van kötve...

– Mindenképpen benne van ebben az állásfoglalásom, hogy nagyon szigorúan be kellene tartania mindenkinek az elkülönülést, ha nem akarunk egyes külföldi államok jelenlegi tragikus helyzetébe kerülni – mondta Paksi Endre, az Ossian zenekar frontembere. A Csak a Jót című új albumuk április 17-én jelenik meg, az Aki előre néz című új daluk videója a napokban jelent meg, amelyet minden zenész az otthonában vett fel, ebből vágták össze a végleges változatot. Mit csinál egy rockzenész, ha röghöz van kötve és mit üzen az új Ossian album ebben az évben?

Pataki Tamás
2020. 03. 31. 15:44
null
Fotó: Radó Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eddig hogyan viseli a karantént? Mit csinál egy rockzenész, hogyha röghöz van kötve?

– Köszönöm a kérdést, jól vagyok, igyekszem elfoglalni magam. A telefon és a net révén folyamatosan tartom a kapcsolatot a barátaimmal, figyelem a világban zajló eseményeket és most bőven van időm sok olyan dologgal is foglalkozni, amit szeretek, vagy érdekel.

– Sokan elővették a régi klasszikusokat, ön olvasott mostanában?

– Sokat olvasok, jelenleg Budapest 1944-45-ös ostromáról több könyvet is, valamint hadtörténeti munkákat és veteránok visszaemlékezéseit. Mindig nagyon érdekelt a történelem, különösen a II. világháború eseményei, valamint a hadtechnika is. Mielőtt betalált nálam a zene, történész szerettem volna lenni és ez kedvtelés szinten máig megmaradt. De tervben van vidámabb regények és zenei munkák elolvasása is.

Fotó: Radó Norbert

– Az áprilisban megjelenő Csak a Jót című albumuk egyik új dalával és videójával debütáltak a napokban, melyet mindannyian külön-külön, otthon készítettek. Szükség törvényt bont: hogyan jött az ötlet, üzenni is akartak ezzel az embereknek, hogy maradjanak otthon?

– Elsősorban a tenni akarás munkált bennünk, előjöttem ezzel a kis házifelvétel ötlettel és hogy ezt illesszük bele egy képzeletbeli chat-keretbe. Nagyon hamar összeállt a történet és a visszajelzések alapján az embereknek nagyon tetszik. Mindenképpen benne van ebben az állásfoglalásom, hogy nagyon szigorúan be kellene tartania mindenkinek az elkülönülést, ha nem akarunk egyes külföldi államok jelenlegi tragikus helyzetébe kerülni.

– Gondolom elmaradnak a közös próbák. Ilyenkor mindenki otthon gyakorolja az új dalokat?

– Igen, szerencsére ez a jelenlegi zenekar olyan, hogy mindenki teljesen felkészülten szokott jönni a próbákra, mindig is az otthoni gyakorlás hívei voltunk.

– Csak a jót, Követem vakon, Aki előre néz, Egyensúly. Optimizmust, életerőt sugalmazó címekkel van tele az új album. Az előzőnek is Reményhozó volt a címe. Ez minek tulajdonítható?

– Régebben én is hajlamos voltam a borúlátásra, a mindenből problémát gyártásra. Aztán elkezdtem gondolkozni, figyeltem, kicsit elemezgettem magamat. Szerintem meg kell próbálni minden szituációból a lehető legjobbat kihozni. Ma már ott tartok, hogy tényleg tudok örülni minden apróságnak, legyen az egy normális emberi gesztus valakitől, vagy akár annak is, hogy süt a nap és egészséges vagyok.

– Ennek a kényszerű magánynak, otthonmaradásnak van pozitív hozadéka is? Az „emberi dolgok” oldaláról nézve: átértékelünk-e bármit vagy a szilveszteri fogadalmak szintjén maradnak ezek a gondolatok?

– Ahogyan az előbb említettem, én ettől a helyzettől függetlenül már egy ideje igyekszem egyfajta lelki utat megjárni és az új album szövegei is ezekről szólnak. Őszintén szólva elég kevés embernél látom az igényt a változásra, az önkorrekcióra, az alkalmankénti számvetésekre. Úgy vélem, ez a nehéz szituáció talán segít sokaknak elgondolkozni és esetleg változni, változtatni.

– Ha nem is vagyunk időmilliomosok, de takaréklángon él most mindenki. Ilyen helyzetben nem térhet vissza Paul Trent, hisz ön több krimit is írt ezen az élnéven a kilencvenes években? Egy korábbi interjúban pedig mondta, hogy „ha egyszer ismét könyvírásra adom a fejem, akkor egy monumentális, régi vágású háborús családregényt szeretnék írni, de ez egyelőre nagyon távlati terv.”

– Még most sem érzem az idejét, lefoglalnak a zenekari háttérmunkák, amit szerencsére otthonról is is el lehet végezni. Kedvenc időtöltésem, a makettezés is újra előtérbe került, második világháborús életképeket készítek, amihez ráadásul folyamatosan kell háttér információkat keresni. Sok zenét hallgatok, filmeket nézek, egyelőre jól bírom a nyomást.

– Anyagilag mennyire viseli meg ez az időszak a zenekart? Hány koncertet kellett eddig lemondaniuk?

– Ez mindenkinek hatalmas érvágás, nekünk is. Április 17-ére tervezzük a Csak a Jót album megjelenését és májusban indult volna az éves turnénk. A turné eleje most már biztosan átütemeződik és jelenleg még a nyári dátumok is bizonytalanok. De meglátjuk, én hiszek abban, hogyha mindenki értelmesen viselkedik, hamarabb túl leszünk az egészen és minden visszakerül a régi kerékvágásba!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.