Azt gondolja, hogy csak szőr a bajusz?

Csákós, pörge, nyalka, vastag, bige, kaczkiás, kacskaringós, kanász, csurgóra álló, harcsa, torzonborz, macska. Nemsokára kezdődik a Kunsági bajuszfesztivál.

Zana Diána
2021. 07. 31. 14:51
null

Csákós, pörge, nyalka, vastag, bige, kaczkiás, kacskaringós, kanász, csurgóra álló, harcsa, torzonborz, macska. Nemsokára kezdődik a Kunsági bajuszfesztivál.

Tehát csak szőr, vagy annál több? Nemcsak az Erdélyi János által összegyűjtött magyar közmondások között találkozunk a kérdéssel, hanem a már jócskán hagyományosnak mondható Kunsági bajuszfesztiválon is, ahol a legkülönfélébb bajuszviseletek mellett alig-alig akad olyan, aki bőrbajuszt hordana. S, ha mégis ilyen keveredne a társaságba, annak ajánlott ragasztani legalább, mert bajusz nélkül nincs magyar vitéz.

Az első bajuszfesztivált, annak ötletgazdája, Gulyás László vándormuzsikus szervezte meg 2007-ben.

– Akkor szőr és ragasztott bajszúak összesen tizenheten voltunk. A jó hangulatú kulturális rendezvény végén engem kiáltottak ki bajuszkirálynak, azóta együtt szervezzük a Kunsági bajuszfesztiválokat, idén már a tizenkettediket – árulta el lapunknak Szilágyi Péter, a 2008-ban alapított Magyar Bajusz Társaság ügyvivője.

Idén augusztus 21-én tizenkettedik alkalommal „fesztivál tartatik a férfiarc ékének” – szól a hirdetmény.

Reggeltől estig, minden a magyar bajuszról szól; kultúra, muzsika, hagyományok.

Az egész napos bajuszmustra, és a bajusz fesztáv-verseny mellett, bajuszkirályt is választanak, aki 17 órakor foglalja el trónját, így az ebédet követően, már ajánlatos a bajuszt fenni, kenni, hegyezni, pödörni.

Az apró-cseprő gyermekekre is gondjuk volt a szervezőknek, őket szájtáti programokkal; régi idők játékaival, vándor játszótérrel, cirkuszi egerekkel, ringatóval és bajuszkészítéssel várják, tehát érdemes az egész családdal ellátogatni Kiskunfélegyházára.

A hivatalos program felvonulással kezdődik a Langaléta Garabonciások vezetésével, valamint a Magyar Bajusztársaság és a Padkaporos Táncegyüttes közreműködésével, majd Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság ügyvivője és Gulyás László, a fesztivál szervezője köszönti a megjelenteket. Megnyílik továbbá Molnár János – szintén tekintélyes bajusszal rendelkező – festő- és grafikusművész Sárkányölő Szent György című kiállítása, amelyről lapunknak korábban már beszélt a művész. A fesztivál részletes programja ITT olvasható.

Bajuszhuszárok. A legutóbbi alkalommal huszonöt versenyző mérte össze arcszőrzetét Forrás: Magyarbajusz.hu

A Magyar Bajusz Társaság egyébként nem csupán a fesztivál ideje alatt kívánja népszerűsíteni a magyar bajuszt; mindenkori céljuk a bajuszviselő magyarok múltjának és jelenének bemutatása, valamint a hagyománytisztelő bajuszviselet népszerűsítése, mely által hozzá kívánnak járulni a megtépázott magyar önbecsülés és az egészséges nemzeti büszkeség helyreállításához. A XII. Kunsági Bajuszfesztivál plakátján Zrínyi Miklós a költő és hadvezér látható, a grafikát Jánváry Zoltán grafikusművész készítette. A tavalyi mustra a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódott volna, de a pandémia miatt elmaradt.

– Kár lett volna pont őt kihagyni, természetesen nem csak a bajusza miatt – fejtette ki Szilágyi Péter.

A legutóbbi alkalommal huszonöt versenyző mérte össze arcszőrzetét a bajusz-szakáll, kifent bajusz, természetes bajusz és magyar bajusz kategóriákban, mely utóbbit, megszerezve a Magyar Bajuszkirály címet Járomi Zsolt nyerte, aki nem mellesleg háromszoros világbajnok ebben a kategóriában, idén pedig a zsűri elnöke lesz.

Álljon itt végül egy felsorolás arról, milyen változatos jelzőkkel illették egykor elődeink a magyar bajusz különböző fajtáit: mohódzó, csöpp, csipet, serkés, ütköző, csákós, pörge, nyalka, vastag, bige, kaczkiás, kacskaringós, kanász, csurgóra álló, harcsa, torzonborz, macska, nyírott.

(A borítóképen Járomi Zsolt, a korábbi Magyar Bajuszkirály látható. Forrás: Feol.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.