Ifjú művészek mérik össze tudásukat a szófiai versenyen

Tizedik alkalommal rendezik meg Szófiában december 4–7. között a Nemzetközi Liszt–Bartók Zongoraversenyt. Idén a versenyzők az online térben mérik össze tudásukat a korlátozások miatt.

2020. 12. 04. 15:41
Bartók Béla
Bartók Béla, a XX. század világhírű magyar zeneszerzője a zongoránál. A művész 1945. szeptember 26-án hunyt el New Yorkban. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó: Reprodukció Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizedik alkalommal rendezik meg Szófiában december 4–7. között a Nemzetközi Liszt–Bartók Zongoraversenyt, amelynek fő szervezői a szófiai Magyar Kulturális Intézet és a bolgár Pancho Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia. Idén a versenyzők az online térben mérik össze tudásukat a korlátozások miatt. A zongoraverseny fénypontjának hagyományosan a zsűri nyitóhangversenye, valamint a győztesek zárókoncertje számít.

A világjárvány miatt ezeket csak jövőre tarthatják meg, amikor Liszt Ferenc születésének kétszáztizedik és Bartók Béla születésének száznegyvenedik évfordulóját ünnepeljük.

Az ifjú művészek három kategóriában indulhattak: az első kategóriában 15 éven aluli gyermekek, a másodikban 19 éven aluli, míg a harmadik kategóriában 32 éven aluli fiatalok mérhetik össze tudásukat. Teljesítményüket a zsűri a pénzjutalmak mellett olyan különleges elismerésekkel is honorálhatja, mint egy fellépési lehetőség Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián 2022-ben.

Miskédi Szandra, a szófiai Magyar Kulturális Intézet vezetője elmondta, hogy a megmérettetést a tavaszi korlátozások miatt már egyszer elhalasztották, és nem találták jó megoldásnak azt újra elnapolni. Azt tapasztalták, hogy az online megvalósítás jól működhet. A zsűri két napon át egymástól távol, de egy időben nézi meg a beérkezett felvételeket, majd videokonferencia keretében értékeli azokat. Az eredményhirdetés december 7-én lesz.

A 10. Nemzetközi Liszt–Bartók Zongoraverseny fővédnöke a bolgár kulturális miniszter, főszervezői a szófiai Magyar Kulturális Intézet és a bolgár Pancho Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia. A verseny zsűrijét elismert bolgár zongoraművészek, zongoratanárok alkotják, elnöke Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, aki 2020-ban Steinway Artist címet kapott. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.