Magyaroknak örök például

Gyermeknapon, május 26-án mutatják be a Gárdonyi Géza regénye nyomán készült Egri csillagok című musical felújított változatát a Budapest Arénában. A zenés darab 22 éve járja diadalútját itthon és határainkon túl, eddig ötven helyszínen mutatták be az egyedülálló látványvilágú előadást több mint kétszázezer néző előtt. Csíksomlyón százezres tömeg gyűlt össze, az egri vár történelmi falai között pedig évről évre minden előadáson állva ünnepel a közönség.

2019. 04. 28. 8:54
null
A történetet egy fantázia-keretjáték fogja össze, amelyen visszaemlékeznek az ostromra Forrás: Concert Europe Art Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egri csillagok leghangulatosabb helyszíne az egri vár, ahol már közel húsz éve megy a darab különböző változatokban. Idén is lesz augusztus elején több előadás, de izgalmas kihívás elé nézünk a gyermeknapon, amikor a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a musicalnek – mondta lapunknak Várkonyi Mátyás, aki Béres Attilával együtt jegyzi a darabot. Ismertetése szerint egy felújított változat kerül a nézők elé, a szereplők háromnegyede új. Mint mondta, dramaturgiai szempontból is történtek átalakítások, sokkal gördülékenyebb lett a darab, és a zene megújulásán is sokat dolgozott.

– Izabella királynénak egy új áriát írtunk, amelyet Rácz Rita operaénekes ad majd elő, Tinódi Lantos Sebestyén pedig Dobó István krónikása lesz; egyébként Gárdonyi Géza is Tinódi Lantos Sebestyén leírását használta annak idején. Újdonság lesz az is, hogy nagy kivetítővel tudjuk növelni a musical látványvilágát – emelte ki Várkonyi Mátyás.

A történet szerint 1552-ben Szolimán szultán seregei megtámadták Eger várát. Néhány napot jósoltak a bevételére. Dobó István vezetésével kétezer védő nézett farkasszemet a több tízezres török sereggel, végül a hosszas, sokszor kilátástalannak látszó küzdelem után, harmincnyolc nap elteltével az ostromlók megfutamodtak. Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis nagybetegen is börtönben tartották, és szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták, amire Dobó sokáig nem volt hajlandó. Joggal gondolta, hogy egész élete szolgált hűségnyilatkozatul.

– A darab arról is szól, hogy a dicsőség irigyeket is szül. A saját korában Dobó István nem kapta meg azt a tisztességet és megbecsülést, amit megérdemelt volna. De ugyanez vonatkozott Bornemissza Gergelyre is. Fontos volt nekünk, hogy a történelmi környezetet is bemutassuk – hangsúlyozta Várkonyi Mátyás, aki arról is szólt, hogy a történetet egy fantázia-keretjáték fogja össze, Bornemissza Gergő meglátogatja az idős Dobó Istvánt a börtönben, és visszaemlékeznek az egri vár ostromára.

A történetet egy fantázia-keretjáték fogja össze, amelyen visszaemlékeznek az ostromra
Fotó: Concert Europe Art Agency

– Én Egerben húsz éve Dobó István kapitány vagyok, nemcsak a színpadon, hanem az utcán is sokszor úgy jönnek oda hozzám az emberek – emlékezett vissza Kelemen Csaba, aki most az idős Dobó Istvánt játssza. Elmondása szerint tavaly volt egy nagy búcsúelőadás, mivel a darab idén már új felállásban kerül a nézők elé. Hozzátette, hogy felemelő érzés volt ott játszani, ahol 1552-ben Dobó István elmondta az esküjét. – Minden évben telt házzal ment a darab, a közönség rendszeresen felállva tapsolt a végén – fogalmazott Kelemen Csaba.

– Nagy hangsúlyt kap a musicalben Bornemissza Gergő is – mondta Várkonyi Mátyás, aki szerint az ő példája arról szól, hogy a győzelemhez a lélek mellett tudásra, leleményre és szerencsére is szükség van, különben nem tudtak volna győzni az óriási túlerő ellen.

– A magyar történelem egyik legfényesebb diadaláról szól a darab, amire büszkék lehetünk. A nézőknek a mai napig tanulság, hogy vesztett helyzetből is lehet győzni, soha nem szabad föladni. Az egri vár megvédésének hatalmas volt a geopolitikai hatása, mert a török nem tudott eljutni Nyugat-Európába, vagyis ez a történet túlmutat egy vár megvédésén, a magyaroknak pedig örök például szolgál – tette hozzá Várkonyi Mátyás.

Gárdonyi Géza így írja le mindezt az Egri csillagok című regényében: „És most magam esküszöm – harsogta Dobó kigyulladó szemmel, s két ujját a feszületre emelte –, esküszöm, hogy a haza érdekében a várat minden erőmmel megvédem, élve el nem hagyom, pogánynak nem adom, a magyarok Istene engem úgy segéljen! Erő és fortély meg nem félemlít, meg nem tántorít se pénz, se ígéret! A vár feladására való hajlandóságot sújtsa erős, jogos halálos ítélet. Veletek maradok minden rossz­ban, nem kérek olyat, amit magam ne tennék! Ha nem így cselekszem, vessen ki a föld, s ne érdemeljem ki az Úr örök kegyelmét!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.