Pilinszky 100 – Tematikus műsorokkal ünnepel a közmédia

Idén lenne százéves a huszadik század magyar irodalmának egyik legjelentősebb költője, Pilinkszky János. A kerek évforduló alkalmából a Duna TV Tanúságtevők, valamint a Katolikus krónika című műsorok fókuszában az alkotó halhatatlan életműve áll.

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 11:41
null
Pilinszky János 1969-ben Fotó: Fortepan/Hunyadi József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duplán évfordulós idén a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János, így természetes, hogy 2021-ben a hazai irodalmi élet főszereplője lesz. A Nyugat című folyóirat „újholdas” nemzedékének tagja száz évvel ezelőtt, 1921. november 25-én született Budapesten, és itt is hunyt el negyven évvel ezelőtt, 1981. május 27-én.

Pilinszky költészete és gondolatvilága minden generációnak fontos üzeneteket fogalmaz meg.

A kulturális élet szervezői országszerte számos irodalmi témájú eseménnyel és online programmal készülnek, a közmédia pedig emlékműsorokkal adózik a költő életművének.

Pilinszky János 1969-ben
Fotó: Fortepan/Hunyadi József

Holnap reggel 8.35-kor a Duna TV Katolikus krónika című műsorában is Pilinszky János jubileuma lesz a középpontban, az adásban Nágel Kornél grafikusművész mutatja be Pilinszky inspirálta műveit, és vall a költőhöz fűződő viszonyáról is.

A csatorna Tanúságtevők című, 11 órakor kezdődő műsorában Pilinszky 100 címmel készül rendhagyó adás, amelyben Turek Miklós színművész és a Kosbor együttes tolmácsolásában adnak elő Pilinszky-verseket. A verszenei kalandozás mellett Keserű György piarista szerzetes beszél a költő jelentőségéről, személyes kapcsolatáról műveivel azon a helyen, ahol Pilinszky diák volt.

A hitélet és a vallás szerepe is helyet kap az emlékadásban, megmutatkozik Pilinszky mély istenhite, amely az őszinte, gyötrelmes útkeresésből fakad.

– Pilinszky János olyan költőnk, akinek nem kell leporolni a költészetét. Annyira eleven minden egyes verse, hogy szinte izzanak a szavai. Mindig úgy írt verset, hogy hosszú ideig hordozta magával a gondolatokat, és csak akkor vetette azokat papírra, ha az érzések tartósan jelen maradtak a lelkében. Így tudtak létrejönni azok a sugárzó kompozíciók – kezdi a Duna TV Tanúságtevők című műsorában Keserű György piarista szerzetes és tanár, aki szerint Pilinszky titka, hogy verseivel mélyebbre vezeti az ember saját lelkére irányuló figyelmét. A kegyesrendi páter gondolatait ikonikus versrészletek színesítik az adásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.