időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Újra a fiataloké a főszerep

A Cziffra György-emlékév igyekszik anyagi és erkölcsi elismerésekkel, fellépési lehetőségekkel, valamint szakmai mentorálással támogatni a tehetséges fiatal művészeket. Ennek a programnak a keretében mutatkozik be Zhou Jiale, Kádár Viktória, Yang Sichen, Ungár Cecília Rita, Nguyen Pham Minh Hoang, Rusai Bence és Molnár Ibolyka december 2-án a Hegyvidék Kulturális Szalonban meghallgatható koncerten.

Újra a fiataloké a főszerep

Hegyvidéki Kulturális Szalon
https://czf.jegy.hu/program/cziffra-100-fokuszban-a-fiatalok-balazs-janos-tanitvanyainak-koncertje-141302/895164 Jegyrendelés

A fellépő tehetségek közül Kádár Viktória tanárával, Balázs Jánossal több hazai esemény mellett Brüsszelben is adott már koncertet. Ungár Cecília a fertődi Cziffra-napokon és Londonban is bemutatkozhatott a Cziffra100 szervezésében. Molnár Ibolyka, Zhou Jiale, és Yang Sichen játékát már szintén hallhatta az emlékév közönsége: idén februárban a Hegyvidéki Kulturális Szalonban léptek színpadra. A vietnámi származású, jelenleg a budapesti Zeneakadémián tanuló Nguyen Pham Minh Hoang, valamint Rusai Bence pedig első ízben fog bemutatkozni a Cziffra100 keretében. 

Amikor Dohnányi Ernő, a nagy tiszteletben álló zongoraművész és zeneszerző a Zeneakadémia főigazgatójaként meghallgatta a nyolcéves Cziffra Györgyöt, ez a szállóigévé vált mondat csúszott ki a száján: „Ez nem gyöngyszem, ez maga a Koh-i-Noor gyémánt!” Ekkor még nem létezett a rendkívüli tehetségek osztálya, így a csodagyereket a Zeneakadémia tanári kara elsőéves növedékként vette nyilvántartásba. Talán ennek szükségét saját bőrén tapasztalva – a „fekete kenyérre” és a „kényszerhallgatásra” gondolva – hozta létre alapítványát és ösztöndíjait. 

Fotó: cziffrafesztival.hu

A 2021 óta több mint 100 programot felsorakoztató Cziffra György-emlékév ezt az nemes ügyet viszi tovább, számos nemzetközi, illetve hazai fellépést biztosítva hazánk kiemelkedő fiatal tehetségeinek. “A tehetséggondozás nagyon sokrétű vállalás, mi pedig arra törekszünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten ennek minél több aspektusát le tudjuk fedni” – fogalmazott Balázs János egy interjúban. A koncert megmutatja azt, hogy a számos világhírű művész mellett felnövekvőben van egy újabb generáció, amelyből több ifjú művész bontogatja szárnyait, és reményeink szerint a szemünk előtt fejlődik és lép majd ki a nemzetközi porondra.

Jegyvásárlás: ITT