Klíma vagy ilyesmi

Mi van, ha a zöldek elöl vonulnak, lengetve a zöld zászlóikat, prédikálják a tiszta levegőt és tiszta vizet, mögöttük meg, a zászlók takarásában ott settenkedik a nagy zöld lobbi?

Hanthy Kinga
2019. 06. 11. 12:42
Climate activists Lesley Butler and Rob Bell "sunbathe" on the edge of a frozen fjord in the Norwegian Arctic town of Longyearbyen
Aktivisták hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra a Norvégiához tartozó Spitzbergákon Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennap látjuk, hogyan telt a denevér éjszakája. Ha jól, akkor többet, ha kevésbé bogarasan, akkor alig-alig potyogtat a terítőre. A denevér a terasz két gerendájának találkozásánál, a szögletben lakik, vagyis amikor megjön a jó idő, ide érkezik meg. Egyszer csak látjuk, hogy már megint denevérszaros a terítő. Ez az egyetlen zavaró az egészben. Amúgy nem bánjuk, hogy hozzánk jár aludni, de mehetne két gerendával arrébb.

A denevér éjszakái azért lehetnek fontosak, mert bogarakra vadászik. Ha nincs bogár, nincs teli has, márpedig a bogár egyre kevesebb. Irtják is, meg itt van a globális felmelegedés okozta zavaros időjárás. A fecskék például lassan azért halnak ki, mert a bogarak a rossz időben nem szállnak fel, a fecskék viszont csak a levegőben tudnak vadászni. Ha egy hétig ócska, hideg az idő, a fecske nem bírja ki, éhen hal. Régen, mondják a szakértők, nem voltak ilyen hosszú, több napig, hétig is eltartó hűvös, esős nyári időszakok.

Eljutottunk tehát a denevértől a fecskén át a klímaváltozásig, ahonnan már csak egy ugrás a zöld gondolat. A zöld gondolat lényege, hogy az ember mentse meg a Földet az embertől. Nagyon helyes. Amit az egyik tönkretett, azt az utána érkező javítsa ki, már amennyire tudja. Csakhogy egyre határozottabban ott motoz, hogy ezek a zöldek sem olyan ártatlanok, mint amilyennek látszanak. Mi van, ha ők elöl vonulnak, lengetve a zöld zászlóikat, prédikálják a tiszta levegőt és tiszta vizet, mögöttük meg, a zászlók takarásában ott settenkedik a nagy zöld lobbi? Semmivel sem jobb, mint a barna vagy a piros, csak jobb a sajtója.

A jó sajtó fontos, ez választáskor sok szavazatot hozhat. Itt van a 16 éves svéd, állítólag autista kislány, aki egy nap úgy döntött, hogy nem megy iskolába, hanem tüntetni kezd a Föld jövője érdekében. Szépen felépített történet, már kicsit meg is kapargatták. Kiderült, hogy van mit magyarázni rajta. De Freddy Andre Oevstegaardt már Nobel-békedíjra is jelölték, a minap pedig a sarki kamasz azt kiáltotta oda a bicikliről, hogy délután mennek tüntetni az iskolával. A klíma vagy ilyesmi.

Tehát van a klíma vagy ilyesmi. Mint minden komoly jelenségnek, ennek is vannak hívei és ellenségei. Itt van mindjárt Trump elnök, aki nem hisz a klímaváltozásban, pontosabban abban, hogy ez emberi úton befolyásolható. Bizonyára többször látta a Jégkorszak című animációs filmeket, amelyekből kiderül, hogy ahhoz ember sem kellett. De nincs ez másként az antibiotikummal, az atomenergiával és a nagymarosi vízlépcsővel sem.

Mindegyikről be lehet bizonyítani, hogy az emberiség megmentője, meg azt is, hogy az ördög teremtménye.

Higgyünk abban, hogy a zöld gondolat a Föld megmentője, és hogy nincs zöld, aki ne a javunkat akarná! De közben kicsit gondoljunk arra is, mi minden dolgozhat a háttérben! És főleg ne higgyük el egy pillanatra sem, hogy a multik a mi és nem a saját javukat akarják! Díjazhatják a zöld munkahelyeiket, ám ez a lényeget nem érinti.

Most betiltják a szívószálat meg az egyszer használatos tányért, de csodák csodája, a PET-palack meg a műanyag zacskó marad. Merthogy az nem egyszer használatos! Egy zacskóba például kétszer is bele lehet pakolni! Meddig kellett gondolkodnia ezen valakinek? És ki az a méla zöld lelkű, aki elhiszi, hogy ez maga a megtestesült fejlődés, a világ megjavítása? És a nagyon zöldek miért nem verik az asztalt? Lehet, hogy már ott áll a hátsó kasszájuknál a világ legnagyobb fagyasztógyára, amelyik elő fogja állítani a világ legnagyobb fagyasztógépét, amellyel visszafagyasztják Grönland jegét?

Az biztos, hogy a napelem- és szélkerékgyárak már a kuncsaftok között vannak. Jöhetnek a madárvédők, hogy a szélkerék kettéhasítja a sast, jelen pillanatban ez senkit nem érdekel. Majd egy következő választási ciklusban, ha nekik lesz annyi pénzük, hogy a madarak mellé állítsák a szavazókat. Addig is, amíg nem a józan ész, hanem a lobbik és divatok döntenek a világ sorsáról, nem lesz itt generálozás, csak barkácsolás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.