Fáskamra

Sokan sokszor mondják, hogy ültessünk fákat, mert ezzel megmenthetjük a bolygót. Ugyanis az egyik hatékony lépés a globális hőmérséklet-emelkedés ellen az erdők újratelepítése, hiszen megköti a légkörből az üvegházhatást okozó szén-dioxidot. Az eddig közhelyszerű tézist olykor elbizonytalanítja a szakemberek véleménykülönbsége.

2020. 06. 06. 17:11
A person walks amidst trees near the construction site of new apartment blocks in Saint Petersburg
„Erdei” séta Szentpéterváron, menekülve az új lakótömbök szorításából Fotó: REUTERS/Anton Vaganov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság kormánya több millió fát ültetett az elmúlt évtizedben, 2020–24 között továbbiak elültetésére tett ígéretet. Másutt ennél is látványosabb akciókról számoltak be: 2016-ban az egyik indiai állam ötvenmillió fát ültetett egyetlen nap alatt, míg tavaly júliusban Etiópia – állítása szerint – háromszázötvenmillió palántát ültetett el 24 óra alatt. A meglévő erdők védelme és újak ültetése bizonyosan jó dolog, egyes tudósok azonban azt mondják, hogy ne tegyünk fel mindent arra, hogy csupán erdők telepítésével megvédhetjük magunkat és a bolygót. A mértéktartó kutatók is azt mondják, hogy a fák minden bizonnyal segítenek az éghajlatváltozás lassításában, ám önmagukban nem fordítják vissza azt.

Alapvető probléma ugyanis, hogy az emberiség által termelt üvegházhatású gázok – elsősorban a szén-dioxid – a Föld átlaghőmérsékletét emelik, amelynek egyik látványos eredménye, hogy a hatalmas jégmezők elolvadnak, ezzel fokozva a tengerek szintjének emelkedését.­ A szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok és az aszályok is egyre súlyosbodnak. De hogyan került a rengeteg szén-dioxid a légkörbe? Döntően a fosszilis energiaforrások és az erdők eltüzelésével. Ha a fák kivágása helyett újakat ültetnénk, az egyik legfőbb szennyező forrást szüntetnénk meg.

Évszázados szénraktárak

Az erdőirtás valóban az egyik legnagyobb szén-dioxid-forrás, mert amikor a fákat kivágják, a bennük tárolt szén nagy része kilép a levegőbe – különösen, ha a fát elégetik. 2017-ben az erdőirtás négymilliárd tonna szén-dioxid-kibocsátást okozott a globális negyvenegymilliárd tonna szén-dioxid-kibocsátásban. Más szavakkal, ha abbahagynánk a fák kivágását, körülbelül tíz százalékkal csökkentenénk az éves kibocsátásunkat. Azonban olyan hatalmas mennyiségű szén-dioxidot termeltünk eddig, és olyan későn próbálunk felhagyni a további szennyezéssel, hogy szinte biztosan nem tudjuk 1,5–2 Celsius-fok között tartani a globális felmelegedést. Ez pedig azt jelenti, hogy sürgősen meg kell találnunk a szén-dioxid levegőből történő hatékony eltávolításának módját.

Tavaly egy kutatócsoport azt állította, hogy ezermilliárd fa ültetésével a légköri szén-dioxid negyede kivonható – a számokat széles körben kritizálták, túlzónak és megbízhatatlannak minősítve azokat. Azt azonban senki sem vitatta, hogy amíg egy fa él, a szén benne marad – és a fák évtizedekig vagy évszázadokig élhetnek szénraktárként. A BBC-n megjelent összefoglaló anyag azt javasolja, hogy az eleve erdős régiókba újabb fákat kell ültetni, de olyan helyekre is, ahol még nem nőttek ilyenek.

– Olyan helyre telepítsünk erdőt, ahol a talaj megfelelő, van elegendő víz, és a klimatikus viszonyok alapján is erdőnek kellene ott lenni. Másutt felesleges erőltetni ezt a folyamatot, hiszen ahol vízhiány van, ott a fák a rendelkezésre álló kevés éltető elemet is elszívják, emiatt még mélyebbre süllyed a talajvíz szintje. Magyarország területének jelenleg 21 százalékát borítják erdők, egy-két évtized múlva 27-28 százalékosra szeretnénk növelni ezt az arányt. Ehhez azonban komplex megközelítés kell, elsősorban a fák számára szükséges mennyiségű vizet kell garantálni. Átmeneti tározók rendszerét kell kialakítani a folyók mentén, hogy az áradások nyomán lezúduló víz zömét később öntözésre használhassuk. Csak így növelhető az Alföld erdeinek kiterjedése – mondja Ódor Péter, az Ökológiai Kutatóközpont osztályvezetője.

Az sem mindegy, milyenek az erdeink. Európában mindössze egy százalékuk tekinthető őserdőnek, azaz a legnagyobb természeti értéket jelentő fás alakulatnak. Alapvető szempont a fajgazdagság – a sokszínű erdő könnyebben ellenáll a fertőzéseknek –, illetve, hogy eltérő korú példányok éljenek ott. Óriási a jelentőségük a korhadó fáknak, hiszen az ottani élővilágnak harminc-negyven százaléka ezekhez kötődik. – Az erdő a csapadék egy részét megtartja, a lombkoronán keresztül párologtatja el. Páradús mikrokörnyezetet hoz létre, kiegyenlítettebb mikroklímát biztosít, mérsékli a klímaváltozás negatív hatásait – érvel az erdők mellett a magyar szakember.

„Erdei” séta Szentpéterváron, menekülve az új lakótömbök szorításából
Fotó: REUTERS/Anton Vaganov

A 2019 júliusában kiadott, a svájci Thomas Crowther vezetésével készített tanulmány szerint 0,9 milliárd hektár erdő telepítésével az ott fejlődő fák 752 milliárd tonna szén-dioxidot tárolhatnak. A fák ültetése a csapat szerint „a mai napig az egyik leghatékonyabb szén-dioxid-leválasztási megoldás”. Ez a megállapítás egyes éghajlatkutatók azonnali és heves tiltakozását váltotta ki. 2019 októberében a Science folyóirat négy rendkívül kritikus megjegyzést tett közzé. A szerzők egyebek mellett azzal érveltek, hogy a kutatók ötszörösen túlbecsülték a fák szén-dioxid-­megkötő képességét.

A szintén svájci Sonia­ Seneviratne és kollégái szerint a faültetésre „rendelkezésre álló” földterület nagy részén már vannak növények, amelyek mindegyike szenet tartalmaz, és amelyek nagy részét az ültetés előtt el kellene távolítani. Másik ellenvélemény, hogy a fák színe sötétebb a fűénél vagy a hóénál. Ennek eredményeként több fa ültetése sötétebbé teszi a föld felszínét, ezek a régiók több hőt vesznek fel, több hőt ejtenek csapdába – tehát melegítik a helyi éghajlatot. Azaz pontosan meg kell határozni, hogy a fák szén-­dioxid-felvétele több hasznot hoz-e annál, mint amennyi hőt csapdába ejtenek a növények.

Sötétítik a felszínt?

Egy 2007-ben publikált tanulmány szerint új fák ültetésére a legjobb hely a trópusok, ahol a leggyorsabban növekednek, és így a legtöbb szén-dioxidot veszik fel. Ezzel szemben a havas régiókban, a sarkok közelében valószínűleg melegedést okoznának az erdők, miközben a mérsékelt éghajlati övben – például az Egyesült Királyságban, Európa nagy részén és az USA egyes részeiben – való ültetés nem gyakorolna érdemi hatást az éghajlatra. Mások szerint ez az ellenvélemény nem állja meg a helyét. – Tévedés azt feltételezni, hogy a hótakaró a bolygó melegedése ellenére megmarad – érvel Beverly Law, az Oregoni Egyetem professzora. A sarki régiók melegednek a leggyorsabban, a hó nagy része elolvadhat az elkövetkező évtizedekben. Ebben az esetben a fák ültetése nem teszi a felszínt sokkal sötétebbé.

– A globális hőmérséklet-emelkedés hatására komoly átrendeződés zajlik, az erdőhatár északabbra tolódik. A tajga és a tundra határa egyre alkalmasabb élőhely a tűlevelűek számára.

A hőmérséklet-emelkedés nyomán az eddig relatív vízhiányos területeken – volt ott víz, csak fagyott állapotban – ugyanis kedvezőbbek lettek az életfeltételek. Az erdők meglétét a bolygó más pontján is az elérhető víz mennyisége határozza meg. Ha nincs elegendő víz, nem alakul ki összefüggő, zárt erdő – állítja Ódor Péter.

– Az erdők és az éghajlat közötti kölcsönhatások valójában meglehetősen összetettek és nem teljesen feltártak – bizonygatta Nadine Unger, a brit Exeteri Egyetem kutatója egy tavalyi konferencián. Unger, még a Yale Egyetem adjunktusaként, 2014-ben tabukat döntögetve azzal állt elő, akkor óvjuk a Földet, ha nem ültetünk fát! A hatalmas felhördülést kiváltó szöveg – a The New York Timesban jelent meg – szerzője szerint az erdők újratelepítése fokozza a globális felmelegedést, és az egészségünkre is káros.

A hatalmas őserdők nagy kiterjedésű sötét felülete ugyanis magába szívja a hőenergiát, és ezzel emeli a bolygó átlaghőmérsékletét. (Igaz, ez csak a hűvösebb égövek erdőire jellemző, a trópusi esőerdők hűtik a légkört.) A brazil őserdő a Föld tüdeje – gondolja a többség, de mást mond az adjunktus. Az esőerdők által nappal megtermelt oxigén éjszaka elfogy, hiszen a fotoszintézis ilyenkor szünetel. Ezenfelül a tikkasztó meleg és a kártevők elleni védekezésként a fák gyakran olyan kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek a földközeli ózonnal és metánnal elegyedve káros vegyületekké állnak össze. Ezek nemcsak a felhőképződés folyamatát zavarják meg, de még az emberi egészségre is ártalmasak.

Politikai szempontok

A brit Royal Society ezzel ellentétes következtetésekre jutott az üvegházhatást okozó gázok eltávolításának technológiáiról szóló 2018. évi jelentésében. Becsléseik alapján az erdősítés évente három–tizennyolc milliárd tonna szén-dioxidot von ki a légkörből. A bizonytalanságok azonban továbbra is fennállnak. Például az éghajlat változása befolyásolja a fák viselkedését és növekedését – de nem tudjuk, hogyan. Szárazabb területek fásítása vízhiányt okozhat, mivel ezek a növények – Kínában bizonyosodott be – felszívják a vizet. Ugyanakkor a faültetés meglepő előnyöket hoz. Egy 2018-as tanulmány szerint a hatalmas faültetvények a száraz trópusi régiókban az időjárás kedvező változását idézték elő: több lett a csapadék, emiatt a növények gyorsabban nőttek, több szén-dioxidot kötöttek meg.

A fák nappal szén-dioxidot kötnek meg, és oxigént bocsátanak ki, éjjel a folyamat fordított, de az egyenleg Ódor Péter szerint mindig azt mutatja, hogy a fa összességében több szén-dioxidot köt meg, mint amennyi oxigént felvesz. Ezért gyarapodik a fában tárolt szén mennyisége. Ez a gyarapodás fiatal fák esetén sokkal gyorsabb, mint a famatuzsálemeknél, de emiatt az utóbbiakat nem szabad kivágni, hiszen hatalmas szénraktárakként működnek. Mivel a levegőben három nagyságrenddel több az oxigén, mint a szén-dioxid, az összes fa kivágása nem befolyásolná érdemben az éltető gáz mennyiségét. A szén-dioxidból ellenben egyre több lenne a levegőben, hiszen nem lenne, ami megkötné ezt az üvegházhatást okozó gázt.

A valódi bizonytalanság nem tudományos, hanem társadalmi-politikai: hol engedik az emberek a nagyszabású faültetést? Gyakorlatilag nincs olyan hely, ahol a föld arra vár, hogy fák zöldelljenek rajta. A walesi hegyeken alig zöldell erdő, emiatt alig van arrafelé vadon élő állat, mégsem lehet erdősíteni, mert létezik egy roppant erős politikai szempont: a juhtenyésztők ellenzik a fásítást. Hasonló konfliktusok akadályozzák ezt a folyamatot szinte az összes országban.

Az üzenet tehát az, hogy a fák jelentős szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás megállításában – feltéve, ha megfelelő helyekre ültetjük őket, és ökológiailag fenntartható módon kezeljük a meglévő erdeinket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.