Holnap valamikor 19-20 óra között mennénk hatan vacsorázni, ha az jó neked – írta Rezeda Kázmér Uzinger barátjának, s ahová „mennénk”, az Uzinger uram Fröccsterasza Alsóörsön, a strand bejáratával szemben, kicsike menedék, pihenő, oázis a XXI. század harsonás ürességében.

S persze ezt az üzenetet megelőzte Uzinger uram üzenete, amely így szólt: „Boldog névnapot. A vadas készül.” Nem lenne helytálló azt mondani, hogy Uzinger uram afféle szószátyár ember lenne, ám kétségtelen tény, hogy két ilyen tőmondat kibont egy egész világot. Különösen, ami a vadast illeti. Mert a vadas komoly dolog.
Addig még rendben van, hogy a sózott-borsozott hússzeleteket elősütjük némi zsíron, ilyet tud bárki. Olyat is látott már a világ, hogy szalonnát pirítunk, aztán a zsírjában sárga- meg fehérrépát meg zellert fonnyasztunk, s aztán hozzáadjuk a hagymát is. Stimmel. A macera ott kezdődik, hogy aztán mindehhez cukrot adunk és karamellizáljuk. Az ilyesmi nem megy rutinból. S az a legfélelmetesebb, hogy ekkor még mindig csak az elején vagyunk. Ugyanis a karamellizált zöldségalaphoz eztán mustárt meg fehérbort kell adni, kissé párolni, majd jöhet a kapribogyó, a citromlé, a kakukkfű meg a tárkony, aztán ezt is összeforraljuk, aztán ehhez hozzáadjuk az elősütött hússzeleteket, felöntjük alaplével, hogy ellepje, aztán főzzük s mindig pótoljuk az alaplevet. Mikor pedig a hús megpuhult, kivesszük, a főzőlevet leszűrjük, a leszűrt zöldségeket alaplével összeturmixoljuk, a leszűrt főzőlébe meg tejfölt keverünk és lehetőleg habverővel simára keverjük forralás közepette. Ha ez is megvan, hozzákeverjük a leturmixolt zöldséget. Ha szerencsénk van, a dolog sem nem túl sűrű, sem nem túl híg, és az íze is megfelelő, már ha éppen eltaláltunk minden összetevőt. Szóval, ha minden klappol, visszatesszük a mártásunkba a húst, egyet még roggyantunk rajta, és már tálalhatjuk is. Illetve egy fenét tálalhatjuk. Ugyanis lehet mindenfélével trükközni, lehet himihumizni, szánalmas pótmegoldásokba menekülni, úgy mint spagetti vagy gyorsfagyasztott krokett, de komoly ember zsemlyegombóccal eszi a vadast.