Iránytű és térkép

Maye Musk az újrakezdés bajnoka: a tízszeres nagymama élete anélkül is filmbe illő volna, ha történetesen nem ő indította volna be fia, Elon karrierjét, aki ma a világ egyik legnagyobb techguruja.

2019. 07. 15. 14:15
91st Academy Awards – Vanity Fair – Beverly Hills
Maye Musk szerint elengedhetetlen, hogy udvariasságra és önállóságra tanítsuk gyerekeinket. Ő maga már nyolcéves kora óta bedolgozott a családi üzletbe Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcadik ikszbe lépve modellként dolgozik a legnagyobb márkák kifutóin, két diplomája van, négy nyelven beszél, és egyedülálló anyaként nevelt fel három gyereket két kontinensen. Maye Musk az újrakezdés bajnoka: a tízszeres nagymama élete anélkül is filmbe illő volna, ha történetesen nem ő indította volna be fia, Elon karrierjét, aki ma a világ egyik legnagyobb techgurujaként tervezi a Mars meghódítását.

Maye Musk szerint elengedhetetlen, hogy udvariasságra és önállóságra tanítsuk gyerekeinket.
Ő maga már nyolcéves kora óta bedolgozott a családi üzletbe
Fotó: Reuters

Maye Musk szülei 1952-ben egymotoros repülővel elrepültek Dél-Afrikából Ausztráliába, utána pedig bejárták Afrikát és Ázsiát is – navigáció használata nélkül, mindössze egy iránytű és egy térkép segítségével. Az asszony Maye Haldeman néven született a kanadai Saskatchewanban, családja 1950-ben emigrált a dél-afrikai Pretoriába. Maye, az ikertestvére, Kaye és másik három testvérük kalandvágyó szülei amikor éppen nem röpködtek, akkor csontkovácsként dolgoztak pretoriai házuk szomszédságában.

– Állami iskolába jártam, akárcsak a gyerekeim. Úgy látom, manapság a tanárok nem elég szigorúak. A dél-afrikai tanárok nagyon szigorúak voltak, ma viszont az Egyesült Államokban óvatoskodva kezelik a gyerekeket, ha pedig a gyerek nem boldogul, a szülők kiveszik az iskolából, és másik intézményt keresnek. Én ezt nem értem, hiszen az a gyerek pontosan azért van ott, hogy megtanuljon boldogulni! – fejti ki értetlenkedve Maye Musk, aki nemrégiben Magyarországon járt a Brain Bar jövőfesztivál vendégeként; és aki szerint elengedhetetlen, hogy udvariasságra és önállóságra tanítsuk gyerekeinket.

Ő maga már nyolcéves kora óta bedolgozott a családi üzletbe. A gyerekek segítettek elkészíteni a havi értesítőket, hírleveleket, és bélyeget ragasztottak a borítékokra. Tizenkét évesen már fizetést kaptak azért, hogy iskola előtt és után beálltak recepciósnak. Tizenöt évesen a csinos, 173 centi magas Maye aztán elkezdett modellkedni, de közben azért elvégezte a dietetikus szakot az egyetemen afrikaans nyelven. Diplomája megszerzése után férjhez ment, majd sebtiben megszülettek a gyerekek: Elon, Kimbal és Tosca.

– Amikor az ember fiatal és bohó, akkor kell gyerekeket csinálni, mert még nem nyomaszt minket a karrierépítés gondolata. Minél többet várunk vele, annál nehezebb lesz különválasztani a két dolgot – mutat rá. Maye házassága azonban nem tartott sokáig, 31 évesen egyedülálló anyává vált. Saját dietetikuspraxist akart létrehozni a semmiből: orvosokat hívogatott, és várótermekben ült, hogy beajánlják pácienseknek. Közben a modellkedést sem hagyta abba, és 1983-ban azt is elhatározta, hogy visszamegy az egyetemre mesterdiplomát szerezni.

Ekkoriban derült ki számára, hogy nagyobbik fia minden kétséget kizáróan zseni. Elon 12 évesen írta első számítógépes programját, amelyet Maye megmutatott néhány informatikus diáktársának. Nem hitték el, hogy egy gyerek ilyesmire képes lehet. Elon 17 évesen aztán arra kérte édesanyját, hogy szerezze vissza kanadai állampolgárságát. Oda akart költözni, ahonnan az Egyesült Államok már csak ugrásnyira van. Maye támogatta fia tervét, és vett neki egy csak odaútra szóló jegyet, adott neki némi pénzt és egy unokatestvér nevét, aki egy saskatchewani farmon élt. Miközben Kimbal és Tosca is követni akarták bátyjukat, a 41 éves Maye doktori programokat keresett, és azt tervezte, hogy áttelepíti a családot Észak-Amerikába. 1989-ben érkezett Ontarióba.

– Egyszerre öt helyen dolgoztam: a University of Toronto tudományos munkatársa voltam, kétszer egy héten dietetikát tanítottam, szintén kétszer modellügynökségnek dolgoztam, előadásokat tartottam, és magánrendelésem is volt. Nem engedhettem meg magamnak, hogy letörjenek a kudarcok, pedig rengeteg visszautasításba ütköztem. Minden napra kitűztem egy-egy célt, és nem gondolkoztam azon, hogy milyen munkát nem kaptam meg. Mindig újra és újra próbálkoztam!

A kitartás végül nem maradt jutalom nélkül. Maye kibővítette saját praxisát, alkalmazottai lettek. Elon és Kimbal lediplomáztak, a Szilícium-völgybe költöztek, hogy elindítsák vállalkozásukat. Maye minden megtakarított pénzét a fiainak adta, hogy a cég zavartalanul működhessen, amikor aztán a vállalkozás megkapta első jelentős befektetési lehetőségét, elvitte a gyerekeit vacsorázni, és közölte velük, hogy utoljára látták a bankkártyáját. Ötvenedik születésnapjára Elontól és Kimbaltól fából készült házat és autót kapott, és ígéretet arra, hogy egy nap az igazi változattal fogják meglepni. 1999-ben a Compaq 307 millió dollárért megvásárolta a céget, a fiúk pedig betartották ígéretüket: vettek egy házat édesanyjuknak New Yorkban.

Maye Musk 23 éve az Egyesült Államokban él. A Covergirl márka arca lett 69 évesen: ezüstösen ősz hajával és őszintén vállalt ráncaival eladási rekordokat döntött meg. Vogue-címlapokon szerepel, végigsétált a Dolce & Gabbana kifutóján, és negyedmillió követője van az Instagramon. Bízik a divatvilág és a társadalom szemléletváltásában, amely után talán az emberek másként viszonyulnak majd az idősödő nőkhöz, illetve ők is önmagukhoz.

– A divatipar átalakulásában nagyon sokat segít a közösségi média. A modellek ma már egyre jobban hasonlítanak a „normális” testalkatú nőkre, ráadásul mindenkinek lehet online jelenléte, amellyel felépítheti saját márkáját. Az életkor tekintetében is pozitív változások tapasztalhatóak, a cégek kezdik felismerni, hogy a hetven évnél idősebb nők is vásárolnak ruhákat. Számomra is meglepő, hogy mennyi felkérésem van 71 évesen. A nők félnek az öregedéstől, én sosem féltem tőle. Az adhat reményt, hogy ugyanúgy folytathatják a munkájukat, magabiztosak lehetnek, és békében lehetnek saját magukkal akárhány évesen és akármilyen szakmában – mondja mosolyogva Maye Musk, aki valóban kortalan tehetséggel egyensúlyoz tizenvalahány centis tűsarkújában.

Édesanyja, Winnifred egyébként festőművészként is dolgozott, a munkát pedig csak 94 éves korában hagyta abba, amikor már nem tudta kellően stabil kézzel fogni az ecsetet. Ezután számítógépes grafikai programokat tanult ki, hogy így alkothasson tovább. Maye azt ígéri, hogy kilencvenévesen is vissza fog térni Budapestre, és újra jót eszik majd a szerinte hihetetlenül egészségtelen, de borzasztóan finom magyar ételekből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.