időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Fokozatosan nyitnak a világhírű firenzei múzeumok

Forrás: MTI
2020.05.21. 22:44

Fokozatosan nyitnak a firenzei múzeumok, csütörtöktől már látogatható a Boboli-kert, az Uffizi Képtárat pedig június 3-án nyitják meg – jelentette be csütörtökön Eike Schmidt, a galéria igazgatója.

Május 28-tól várja a látogatókat a Pitti-palota, ahol megtekinthető a Giovanna Garzoni 17. századi olasz festő műveit bemutató kiállítás.

Biztonsági okokból megfelezik az Uffizi Képtárban legfeljebb 450-en tartózkodhatnak egyszerre. Az Uffizi Képtár 2018-ban L'Aquila város egyetemével közösen kidolgozott egy algoritmust, amelynek segítségével drasztikusan csökkentették a múzeum bejárata előtti várakozás idejét. Ezt a rendszert fogják most a járvány elleni intézkedésekhez igazítani. Forgóajtókat helyeznek el a bejáratnál és videórendszereken ellenőrzik a látogatók áramlását az épületen belül – mondta el Schmidt.

Az Uffizi képtár is újranyit
Fotó: Reuters

Az olasz kulturális élet az újraindulásra törekszik. Március elején a reneszánsz festőgéniusz, Raffaello halálának 500. évfordulója alkalmából a római Scuderie del Quirinale galériában rendezett megakiállítást három nappal a megnyitó után be kellett zárni a koronavírus-járvány miatt. A több mint 100 Raffaello-festményt és -grafikát felvonultató tárlatot meghosszabbítják, így június 2-tól augusztus 30-ig lesz látható.

A kiállításhoz a világ vezető múzeumai, köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a londoni National Gallery és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria adott kölcsön műalkotásokat.

Június 3-tól ismét fogadnak külföldieket is Olaszországban anélkül, hogy érkezésük után két hétre karanténba kellene vonulniuk.