Kaktuszkiállításon nézhetjük meg a legkülönelegesebb pozsgásokat

Szeptember 11-13. között ismét ezek a különleges pozsgások kerülnek fókuszba az ELTE Füvészkertjében.

Forrás: lakaskultura.hu2020. 08. 29. 19:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokak által ismert kaktuszok és pozsgás növények hazája az amerikai és az afrikai földrész, ahol a növények tűző napon, szikla törmelékes hegységekben vagy éppen sivatagi hőségben élnek és virágoznak.

A kaktuszgyűjtők és kertészek ezekről a kietlen területekről hozták be a hazai gyűjteményekben és kertészeti üzemekben termesztett szukkulensek őseit a 19. század során.

A növények tömeges szaporítása a magvetés, melynek vele járója lett, hogy a kikelt apró magoncok között megjelent néhány az adott faj természetes színétől vagy alakjától eltérő növény egyed, ezekre a jelenségekre néhány külföldi és hazai kaktusz kertész is felfigyelt, és kiemelte ezeket a különleges növény változatokat, mint érdekességeket, majd tovább szaporította már oltás útján őket.

Így jelentek meg, és mai napig is nagyon népszerűek a növénykedvelők körében a színes testű vagy kakastaréj, esetleg csavart oszlop formájú kaktusz és egyéb pozsgásnövény változatok.

A kaktuszok hazánkban is kedveltek, dísznövénynek sem utolsók, ezért az őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a növényváltozatok bemutatását helyezik fókuszba. Több tucat kaktusznemzetség színes testű vagy a megszokottól eltérő testformájú egyedét csodálhatjuk meg, melyek oltott növényként nőnek a gyűjteményekben, és természetesen további látványos érdekességeket is láthatunk az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényeinek bemutatásával.

Mikor?

2020. szeptember 11-13. között naponta 9-17 óráig.

Hol?

ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés utca 25.

További információért kattintson ide!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.