Aggasztó lehet az elhízottak aránya az ausztrál férfiaknál

A 25 évesnél idősebb huszonévesek és a harmincas éveit taposó korosztály 60 százaléka jár ebben a cipőben.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 15:33
Franco, Juan Pedro
Az elhízásnak súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. A világ legkövérebb emberének a mexikói Juan Pedro Francót tartják (a kép illusztráció) Fotó: Ulises Ruiz Basurto Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál férfiak körében aggasztó az elhízottak aránya, ebből a szempontból a világ élvonalába tartoznak – állapította meg az ausztrál kormány megbízásából készített tanulmány.

A kétéves kutatást az ausztrál Családi Kutatások Intézete publikálta csütörtökön. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a középkorú ausztrál férfiak 71 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a 25 évesnél idősebb huszonévesek és a harmincas éveit taposó korosztály 60 százaléka jár ebben a cipőben, miközben a 10-14 éves fiúknál 20 százalékos az arány.

Az elhízottság tekintetében az Egyesült Államok és Chile vezeti a listát, ahol a középkorú férfiak 74 százaléka küzd ezzel a problémával.

A kétéves kutatásból kiderült, hogy a vizsgált időszak alatt a résztvevőknek csak kis százaléka fogyott, a középkorú férfiaknál az érintettek 91 százaléka a kutatás kezdetétől a végéig túlsúlyos maradt.

Az elhízásnak súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. A világ legkövérebb emberének a mexikói Juan Pedro Francót tartják (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/EPA

Az elhízottság évente 8,6 milliárd ausztrál dollárba kerül az országnak a termeléskiesés, valamint a betegállományok kifizetése és más egészségügyi költségek miatt.

A tanulmány arra is figyelmeztetett, hogy a túlsúlyos férfiaknál háromszoros a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek az egészséges testsúlyúakhoz képest. A túlsúlyosaknál ezen felül 1,4-szer nagyobb az esélye a légzőszervi komplikációknak.

Fotó: MTI

„Az eredmények arra utalnak, hogy a túlsúllyal és elhízottsággal sokkal nagyobb valószínűséggel jár együtt más olyan krónikus állapot, mint kardiovaszkuláris betegség, cukorbetegség vagy ízületi gyulladás” – foglalták össze a tanulmány szerzői, rámutatva, hogy ennek megfelelően „az ausztrál férfiak egészséges testsúlyának elérését és fenntartását segítő kezdeményezések nagyon hasznosak lennének”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.