Új helyre költöztették Kheopsz fáraó napbárkáját

A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 09. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cédrusfából épült 4600 éves, 42 méteres és húsztonnás napbárkát nagy gondossággal, 48 óra alatt szállították el egy hatalmas fémketrecben, külön e célra importált távirányítású speciális járművel régi helyéről, a Gízai-fennsíkon külön neki emelt múzeumból.

A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható. A nem sokkal odébb 17 éve épülő gigantikus új régészeti múzeumot, amelynek egyik ékessége lesz a hajó, várhatóan még az idén átadják.

Az idegenforgalmi és a régészeti múzeum közleménye szerint az átszállítása célja az volt, hogy megvédjék és a jövő nemzedékek számára is megőrizzék az emberség történetének legnagyobb és legrégibb műtárgyát.

A hajót az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója, a Kr.e. 27–26. században uralkodó Kheopsznak (Hufu) építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A Kr.e. 27–26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) a IV. dinasztia 2. uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában, gízai piramisa (sírja) a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert.

A nagypiramis közelében folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.

A borítóképen: régészek dolgoznak a nagy szfinx mellett a gízai piramisoknál 2020. március 25-én. Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.