Négy különleges tipp, ha nincs ötlete a karácsonyi menühöz

Eláruljuk a titkot, hogyan varázsolhat felejthetetlen fogásokat az ünnepi asztalra.

2021. 12. 22. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi menüsor megtervezése sokak számára feladja a leckét. Szerencsére rengeteg ötlet közül válogathatunk. 

Íme néhány kivételes recept azoknak, akik idén különleges ünnepi fogással szeretnék lenyűgözni a családot.

Hal ételek extrákkal

A halevés hagyományörző része a karácsonynak. A klasszikus halászlé mellett kipróbálhatunk újításokat is. Reggelire elkészíthetjük a lazacos quiche receptjét, főételnek pedig kitűnő választás a rántott ponty céklás gerslivel, amit a mák és a kéksajt kombinációja tesz ellenállhatatlanná. A pikáns ízek szerelmesei a narancsos lazacot is kedvelni fogják, amit roppanósra főtt spárgával és fehérboros snidlinges öntettel tálalhatunk. Akik rutinosabban mozognak a konyhában, azok a spenótos lazac wellingtont is elkészíthetik. Ezek az ételek nem csak finomak, hanem rettentően mutatósak is.

Spenótos lazac wellington - Fotó: Mindmegette

Káposzta variációk

A káposzta számos magyar karácsonyi menüben szerepel. A hagyományos töltött káposzta receptnek van egy olyan változata is, ami kifejezetten a húsimádóknak készült. A bordával töltött káposzta receptjében, nem csak darált sertéshúst, hanem 4 szelet sertésbordát, kolbász és bacont is találunk. 

Szilveszterkor a pezsgő még a főételünkhöz is jól jöhet, ha a pezsgős töltött káposzta elkészítésébe fogunk. Akik egyszerű de kiadós ételre vágynak, azok pedig megfőzhetik a disznótoros káposztát, aminek az elfogyasztása után, biztosan nem marad éhes a család. 

Bordával töltött káposzta Fotó: Mindmegette

Pikáns gesztenye

Amikor a gesztenye és a karácsony szót emlegetjük, akkor sokaknak elsőre az ünnepi gesztenyepüré ugrik be. Talán nem is gondolnánk, hogy a főételeknek mennyire fenséges ízt adhat egy kis gesztenye. Készíthetünk gesztenyepürével töltött ünnepi pulykamellet, vagy kombinálhatjuk az alap receptet füstölt sajttal és egy kiváló hercegburgonya körettel, amit fahéjas almamártással tálalhatunk. Ha már a különleges köreteket emlegetjük, akkor nem maradhat ki a sorból, a fetás sütőtökpüré és a gesztenye mázas csirkemell receptje sem. 

Mázas töltött csirke fetás sütőtökpürével - Fotó: Mindmegette

Borral átitatott aszaltgyümölcs

A gyümölcsök és a húsok kifejezetten jól passzolnak egymáshoz, főleg ha ezt még egy zamatos bor is kiegészíti. Ha vörösborból szeretnénk kivételes főételt készíteni, akkor az aszalt gyümölccsel töltött pulykamell biztosan nyerő lehet. Viszont, ha inkább a csirkemell alapú ételeket kedveljük, akkor a vörösboros aszalt szilvával töltött csirkemellet érdemes kipróbálni. 

A borok, az aszalt gyümölcsök és a húsok fajtáit is bátran módosíthatjuk. A rosé bor, aszalt barack és a sertésborda variációjából született az aszalt barackkal töltött sertésborda receptje, aminek végeredményeképp szintén egy mutatós és ízletes főételt kapunk.

Aszalt barackkal töltött sertésborda - Fotó: Mindmegette

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.