Egyre több fiatalnál alakul ki a porckorongsérv

Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint tizedének van szüksége műtéti megoldásra. Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb – írja az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 23. 15:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Noha a betegséget a köznyelvben leginkább gerincsérvként emlegetjük, orvosi szempontól a porckorong sérvesedését értjük alatta, ami nagyon gyakori elváltozás. Akkor alakul ki, ha a porckorong szöveti szerkezetében elindul egy biológiai kopásos folyamat, majd az idő előrehaladtával a porckorong külső rostos gyűrűje átszakad és kitüremkedik belőle annak a belső kocsonyásabb tartalma.”

A gerincgyógyászat fő feladata, hogy a legjobb terápiát találjuk meg a betegeknek, és csak akkor javasoljunk műtétet, ha az indokolt

– ismerteti dr. Lazáry Áron.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Gerincgyógyászati tanszéki csoportjának egyetemi docense hozzáteszi: élete során egy-két alkalommal valószínűleg mindenkinél kialakul a porckorongsérv, amely csak ritkán okoz klinikai tüneteket, és csak az esetek elenyésző részében követel operációt. 

A porckorongsérvműtét akkor szükséges, ha a klinikai tünetek olyan mértékű életminőség-csökkenést és fájdalmat okoznak, amivel a beteg nem tud együttélni. Ilyenkor műtéttel megelőzhető a maradandó bénulás vagy járászavar. 

Amikor a sérv súlyos neurológiai tüneteket – például a végtagok gyengülését, ügyetlenségét vagy széklet-vizelettartási zavart, gáttájéki nagyfokú zsibbadást vagy teljes mozgászavart – okoz, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni

– tanácsolja a szakember.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.