időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Folytatódik a kutatás az észak-olaszországi jégcsuszamlás eltűntjei után

Forrás: MTI
2022.07.04. 17:54 2022.07.05. 19:15
Folytatódik a kutatás az észak-olaszországi jégcsuszamlás eltűntjei után

Több mint húsz eltűntet keresnek az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának a lejtőin, ahol az elmúlt hétvégén jégcsuszamlás történt – közölte a katasztrófa körülményeit vizsgáló trentói ügyészség hétfőn.

A jelenlegi információk szerint az eltűntek között nincsenek magyarok.

A mentőegységek hétfő dél körül ideiglenesen felfüggesztették a kutatást a rossz időjárási körülmények miatt. A többnapos kánikula után megérkezett a csapadék, ami a szakemberek szerint tovább lazíthatja a jégfalat, de erős szelet és jégesőt is várnak.

Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia úgy nyilatkozott, hogy a rossz idő beálltáig harmincöt mentőegység kutatott az eltűntek után.

Tragikus a katasztrófa mérlege, azt hittük, a gyors mentéssel többeket tudunk megmenteni

– mondta Luca Zaia.

A venetói katasztrófavédelmet vezető Gianpaolo Bottacin hozzátette, hogy amint lehetséges, drónokkal is folytatják az eltűntek keresését.

A hatóságok legfrissebb listája szerint 22 embert keresnek: tizenhét olaszt és öt külföldit. Az olaszok többsége Trento területéről vagy Veneto tartományból származik. A trentói csendőrség közlése szerint a külföldiek között cseh állampolgárok is vannak.

Vasárnap estig hat holttestet találtak meg, köztük van két olasz alpesi vezető. Szintén csendőrségi közlés, hogy hétfőn újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.

A hegyimentők szerint tucatnyi embert temetett be a hó. A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén.

A sérültek száma nyolc, kettejüknek súlyos az állapota: egy 67 éves német férfiről és egy 58 éves német nőről van szó, mindkettejüket intenzív osztályon kezelik.

A helyszínre tart Mario Draghi miniszterelnök és Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője, de a rossz idő miatt egyelőre csak Trento városáig jutottak el.

A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán.

Borítókép: Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap. A természeti katasztrófában legkevesebb hat ember vesztette életét, nyolcan pedig megsérültek. A mentőegységek emberek tucatjait evakuálták a térségből a völgybe (Fotó: MTI/EPA–ANSA/Andrea Solero)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.