Folytatódik a kutatás az észak-olaszországi jégcsuszamlás eltűntjei után

Több mint húsz eltűntet keresnek az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának a lejtőin, ahol az elmúlt hétvégén jégcsuszamlás történt – közölte a katasztrófa körülményeit vizsgáló trentói ügyészség hétfőn.

Forrás: MTI2022. 07. 04. 17:54
null
Canazei, 2022. július 4. Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerû túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtõin elõzõ nap. A természeti katasztrófában legkevesebb hat ember vesztette életét, nyolcan pedig megsérültek. A mentõegységek emberek tucatjait evakuálták a térségbõl a völgybe. MTI/EPA-ANSA/Andrea Solero Fotó: Andrea Solero
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi információk szerint az eltűntek között nincsenek magyarok.

A mentőegységek hétfő dél körül ideiglenesen felfüggesztették a kutatást a rossz időjárási körülmények miatt. A többnapos kánikula után megérkezett a csapadék, ami a szakemberek szerint tovább lazíthatja a jégfalat, de erős szelet és jégesőt is várnak.

Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia úgy nyilatkozott, hogy a rossz idő beálltáig harmincöt mentőegység kutatott az eltűntek után.

Tragikus a katasztrófa mérlege, azt hittük, a gyors mentéssel többeket tudunk megmenteni

– mondta Luca Zaia.

A venetói katasztrófavédelmet vezető Gianpaolo Bottacin hozzátette, hogy amint lehetséges, drónokkal is folytatják az eltűntek keresését.

A hatóságok legfrissebb listája szerint 22 embert keresnek: tizenhét olaszt és öt külföldit. Az olaszok többsége Trento területéről vagy Veneto tartományból származik. A trentói csendőrség közlése szerint a külföldiek között cseh állampolgárok is vannak.

Vasárnap estig hat holttestet találtak meg, köztük van két olasz alpesi vezető. Szintén csendőrségi közlés, hogy hétfőn újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.

A hegyimentők szerint tucatnyi embert temetett be a hó. A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén.

A sérültek száma nyolc, kettejüknek súlyos az állapota: egy 67 éves német férfiről és egy 58 éves német nőről van szó, mindkettejüket intenzív osztályon kezelik.

A helyszínre tart Mario Draghi miniszterelnök és Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője, de a rossz idő miatt egyelőre csak Trento városáig jutottak el.

A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán.

Borítókép: Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap. A természeti katasztrófában legkevesebb hat ember vesztette életét, nyolcan pedig megsérültek. A mentőegységek emberek tucatjait evakuálták a térségből a völgybe (Fotó: MTI/EPA–ANSA/Andrea Solero)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.