időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Szélsőbaloldali aktivisták paradicsomlevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt

Forrás: MTI
2022.10.14. 19:25 2022.10.28. 14:10
Szélsőbaloldali aktivisták paradicsomlevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt

Paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták pénteken Londonban.

Az incidens a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában történt.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő konzerv-paradicsomlevest zúdított a Napraforgók című alkotásra, majd tenyerüket a falhoz ragasztották, és egyikük azt kiabálta, hogy

Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?

Az immár üres konzervdobozt felmutatva az aktivista – akit a rendőrség később Phoebe Plummer néven azonosított – kijelentette, hogy a mostani megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni.

A két aktivistát a rendőrség péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás címén.

Az 1888-ban készült – a holland festőművész által több változatban megfestett – Napraforgók eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font (több mint 36 milliárd forint).

A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat lezárta.

A Just Stop Oil két hete tart folyamatos demonstrációkat Londonban, az ellen tiltakozva, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

Borítókép: A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája, miután kétkonzervnyi paradicsomlevessel öntötték le Vincent Van Gogh holland művész Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában 2022. október 14-én. A két nő a rongálás után a falhoz ragasztotta tenyerét, amíg őrizetbe vették őket. (Fotó: MTI/EPA/Just Stop Oil)

 

Klímaaktivisták barbarizmusa

Klímaaktivisták borsólevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.