Szomorú jövőt vetít előre Freya története

Egyre több rozmár kényszerül délebbre, mert a sarki jégsapkák olvadása és a klímaváltozás miatt nem találnak élelmet.

2022. 09. 08. 10:00
Oslo, 2022. augusztus 16. A 2022. július 18-i képen egy Freya elnevezésû rozmár motorcsónakon napozik az oslói kikötõben. A norvég hatóságok augusztus 14-én bejelentették, hogy elaltatták a 600 kilogrammos fiatal nõstényt, aki az indoklás szerint veszélyt jelentett az emberekre. A vadállat július 17-én tûnt fel elõször a norvég fõváros tengerpartján, látványa azóta tömegeket vonzott a kikötõbe. MTI/AP/Tor Erik Schroder Fotó: Tor Erik Schroder
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Freya, a hajókat elsüllyesztő rozmár története néhány állatvédő szerint kísértetiesen hasonlít H. G. Wells Az időgép című regényének jelenetére, amikor a főszereplő a távoli jövőben csak fiatalokkal találkozik, akik közlik, az idősek „eltávoztak”. 

Rune Aae, a Délkelet-norvégiai Egyetem biológiaprofesszora, aki dokumentálta a rozmár norvégiai útját, úgy nyilatkozott, hogy az állat elaltatása megtestesíti a norvég hozzáállást a világhoz: megölik az állatokat, akiket „nem szeretnek vagy nem tudnak velük mit kezdeni”.

A közösségi médiában sztárrá lett Freya története 2019-ben kezdődött, mikor először látták Észak-Norvégiában. 

Az évek során számos német, dán, svéd és skót tengerparton készült róla fénykép és videó, de legnagyobb sikerét 2021-ben aratta, amikor egy holland haditengerészeti tengeralattjáróra feküdt fel pihenni. Mégpedig egy Walrus osztályú járműre, amelynek neve angolul rozmárt jelent. 

Az esetnek köszönheti nevét is, mivel egy holland rádióban szavaztatták meg a hallgatókkal, akik a skandináv mitológia termékenység- és szépségistennőjéről nevezték el.

A nőstény rozmárok átlagos súlya hatszáz és kilencszáz kiló közé esik, Freya a kisebbek közé tartozott, ám különlegessége volt, hogy nem félt az emberektől. A rozmárok hiába ragadozók, alapvetően tartanak az embertől, és nem támadnak rájuk. 

Egy kínai állatkertben történt néhány éve tragédia, mikor egy turista szelfizni akart egy állattal, ám az mind őt, mind a segítségére siető gondozót vízbe fojtotta. A szakértők szerint a rozmár célja nem a gyilkosság volt, hanem a játék.

A norvég hatóságok ezért kezdtek aggódni az idén nyáron, amikor Freya ismét felbukkant, ezúttal az oslói fjordok közelében, Norvégia legsűrűbben lakott területén. A rozmár először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kisebb hajókra és motorcsónakokra feküdt fel pihenni, amelyek, mivel nem bírták el a súlyát, elsüllyedtek. 

A közösségi médiában hamar elterjedtek a süllyedő hajókról készült képek, és egyre többen látogatták meg az állatot. Freya így nem tudott megfelelő mennyiségben pihenni (a rozmárok akár napi húsz órát is alhatnak), ami idegessé tette, minek következtében állatorvosi szakvélemény szerint egyre veszélyesebbé vált az emberekre.

A hatóságok különféle megoldásokat javasoltak, mesterséges mólót építettek például, hogy Freya azon pihenjen, így megóvják a hajókat, és az állat is távolabb kerülhetett volna az emberektől. A móló azonban nem nyerte el a rozmár tetszését.

A norvég hatóságok végül az eutanázia mellett döntöttek, mert véleményük szerint a kifáradt rozmár veszélyt jelentett az emberekre. Egy nőt bekergetett a tengerbe, de alapvetően a turisták akartak mindenáron szelfizni vele. 

A hajótulajdonosok üdvözölték a további rongálás megelőzését, az állatvédők azonban tiltakoztak. Felmerül a kérdés, miért nem lehetett elaltatni Freyát és áttelepíteni. A norvég hatóságok szerint ez túl drága lett volna, és nagy valószínűséggel megölte volna az állatot. 

Mások azt kérdezik, miért nem az embereket rendszabályozták meg inkább, például teljes partszakaszok lezárásával a kilövés helyett. A hatóságok ennek kapcsán is fenntarthatlanságra hivatkoznak. Tény, hogy Freya esete újabb szomorú emlékeztető az ember ­környezetalakításban betöltött szerepére. 

A WWF szerint 25 ezer rozmár él Kanada, Grönland, Norvégia és Oroszország partjainál, közülük egyre többen kényszerülnek délebbre, mert a sarki jégsapkák olvadása és a klímaváltozás miatt nem találnak élelmet. Tehát a jövőben egyre több hasonló esettel fogunk találkozni.

 Így joggal merül fel a kérdés, mit fogunk csinálni, mindegyiket kilőjük?

Borítókép: A 2022. július 18-i képen egy Freya elnevezésű rozmár motorcsónakon napozik az oslói kikötőben (Fotó: MTI/AP/Tor Erik Schroder)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.