Űrszemét miatt kellett módosítani a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Módosítani kellett hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, hogy elkerülhessék az ütközést űrszeméttel – közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Forrás: MTI2022. 10. 18. 21:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a manőverhez beindították az állomáshoz kapcsolódó orosz Progressz MSZ–20 orosz teherűrhajó hajtóművét, amely 630,8 másodpercig üzemelt. 

Dmitrij Petelin orosz űrhajós korábban azt mondta, hogy „mindössze rutinmanőverről van szó, és a legénység valószínűleg meg sem fogja érezni”.

Az állomást 1,75 kilométerrel magasabbra emelték, így jelenleg 417,9 kilométer átlagos magasságban fog tovább keringeni – közölte a Roszkoszmosz. Az ISS legutóbb júniusban hajtott végre hasonló pályakorrekciót, akkor a Koszmosz–1408 nevű műhold roncsait kerülte el.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást. 

Az ISS történetében eddig összesen 327 alkalommal alkalmaztak pályakorrekciót.

Borítókép: Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2016. április 9-én közreadott kép a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS) és három, az állomáshoz kapcsolódott űrhajóról Madagaszkár felett április 6-án (Fotó: MTI/EPA/ESA/NASA/Tim Peake)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.