A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A klímaváltozás hatással lesz a Föld színére

Ez a probléma azonban csak a jéghegy csúcsa.

Forrás: Origo.hu2022. 11. 12. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás egyik kevésbé ismert hatása, hogy megváltoztatja a Föld színét. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a globális éghajlatváltozás miatt a világ kék tavai zöldesbarnává válnak – olvasható az Origo cikkében.

Egy tó színét számos tényező befolyásolja, köztük az algák és az üledékek mennyisége. 

A legújabb kutatás azt is kimutatta, hogy a levegő hőmérséklete, a csapadék, a mélység és tengerszint feletti magasság is hozzájárul a tó színárnyalatának meghatározásához.

A világ tavainak kevesebb mint egyharmadát teszik ki a kék tavak, a fennmaradó kétharmadot pedig a zöld-barna színűek. A kék színű tavak általában mélyebbek és a hűvösebb, magasabb földrajzi szélességű régiókban találhatók, ahol sok a csapadék és vastag a téli jégtakaró. A zöldesbarna tavak ezzel szemben a szárazabb területeken, a kontinensek belsejében és a partok mentén helyezkednek el.

Az éghajlatváltozás miatt úgy tűnik, hogy ezekből a ritka tavakból még kevesebb lesz majd. A Chapel Hill-i Észak-karolinai Egyetem tudósai több mint ötmillió Landsat–8-műholdfelvételt vizsgáltak meg. Összesen 85 360 tavat és víztározót elemeztek a világ minden tájáról 2013 és 2020 között, és nyomon követték a színváltozásukat. Az eredményeket interaktív térképen szemléltették.

A kutatók megállapították, hogy a kék tavak száma erőteljesen csökkenőben van. Ennek oka az éghajlatváltozással összefüggő hőmérséklet-emelkedés, amely fokozza az algák virágzását a tavakban.

Bár mikroszkopikus méretűek, az algák felhalmozódása megváltoztatja a tó víztömegét, és így a színét is.

A melegebb víz, amely több algavirágzást produkál, hajlamos a tavakat a zöld szín felé tolni. Senki sem akar egy zöld tóban úszni, így esztétikai szempontból néhány olyan tó, amelyre mindig is menedékként vagy spirituális helyként gondoltunk, eltűnhetnek, ahogy a színük megváltozik

– magyarázta Catherine O’Reilly, az Illinois Állami Egyetem ökológusa és az új tanulmány szerzője egy közleményben.

A legfőbb problémát azonban nem is a színváltozás, hanem az ökoszisztéma drasztikus átalakulása jelenti, ami nemcsak az élővilágra, de az arra támaszkodó emberekre is hatással lesz.

Többek között nehezebbé válhat a halászat, az ivóvízhez való hozzáférés, a víz kezelése pedig drágább lesz.

A teljes tanulmány a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban olvasható.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.