időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo
Szigorítást jelentett be az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre az olasz egészségügyi miniszter

Még mindig nem tették le a cigit az olaszok, ezért komolyabb szigorral büntet a kormány

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.19. 15:09 2023.01.19. 15:26
Még mindig nem tették le a cigit az olaszok, ezért komolyabb szigorral büntet a kormány

Az elektromos cigaretták és az égésmentes dohánytermékek reklámozásának, valamint zárt térben való élvezetének korlátozását jelentette be szerdán Orazio Schillaci olasz egészségügyi miniszter, hangoztatva, hogy a korábbi, enyhébb szigorítások ellenére a lakosság 24,5 százaléka továbbra is dohányzik.

A nemzeti egészségügyi rendszer egyik legsürgetőbb problémájának nevezte a dohányzást a miniszter, ezért az orvosból lett tárcavezető parlamenti felszólalásban jelentette be, hogy 

Olaszország még július előtt bevezeti az Európai Bizottság intézkedéseit a legújabb típusú dohánytermékekkel kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy október 23-tól tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is az ízesített termékek forgalomba hozatala, illetve minden olyan megoldás tiltólistára kerül, amely a dohánytermék alkotóelemeiben, például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában ízesítést tartalmaz. Az európai rákellenes terv célkitűzéseivel összhangban 2040-ig öt százalék alá akarják csökkenteni a dohánytermékek fogyasztóinak arányát.

Orazio Schillaci hozzátette, hogy Olaszországban ezzel egy időben korlátozni fogják az elektromos cigaretták és az égésmentes dohánytermékek reklámozását, emellett utóbbiak használatát be akarják tiltani zárt térben, valamint szabadtéren is, ha a közelben kiskorúak vagy várandós nők tartózkodnak.

Magyarul, a nikotinmentes termékekre ugyanazokat a szabályokat akarják vonatkoztatni, mint amelyek a hagyományos dohánytermékeket érintik.

Közben azért érzik a szankciók súlyát az olaszok is, hiszen 2003 és 2011 között százmillióról nyolcvanötmillió kilogrammra csökkent az olaszok évi cigarettafogyasztása. A dohányzók aránya 2003-ban 27,6 százalék volt, majd kevesebb mint tíz év alatt 20,8 százalékra esett vissza.

Nagy fordulat volt a pandémia ideje alatt – 2019 és 2022 között –, amikor az utóbbi húsz évben először megfordult a trend, és két százalékkal emelkedett a dohányzók tábora.
A lakosság 24,2 százaléka dohányos, ami 12,4 millió embert jelent a tizenöt év felettiek körében. A fogyasztást az e-cigaretták és az égésmentes dohánytermékek használata növelte. Ezeket az országos egészségügyi intézet (ISS) felmérései szerint a fogyasztók majdnem 37 százaléka kevéssé tartja veszélyesnek az egészségre.

A férfiak több mint 30 százaléka dohányos, a nők között az arány 18,5 százalék. Nemtől függetlenül a dohányfogyasztás átlaga meghaladja a napi tizenegy cigarettát. A 12,4 millió dohányos 2,4 százaléka használ elektromos cigarettát, de többségük emellett a hagyományos dohánytermékekre is rágyújt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.