Orosz célpontokra lőtt egy Mikulásnak öltözött ukrán vadászpilóta + videó

Újabb népszerű videó terjed az interneten az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Az idei év felkapott háborús felvételén egy Mikulásnak öltözött ukrán vadászpilóta látható, amint orosz célpontokra lő, amerikai rakétákkal. Az ukrán Instagram profilon megosztott videót már több mint kétmillióan látták. Emellett számos szakértő inti óvatosságra az embereket a háborús videókkal kapcsolatban, melyek közé egyre gyakrabban kerülnek videójátékokból származó hamis felvételek.

Magyar Nemzet
Forrás: Ndtv.com2023. 01. 04. 20:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború népszerű felvételei közé került a Mikulásnak öltözött ukrán pilóta

A közelmúltban készült vírusvideón egy ukrán MiG–29-es vadászrepülőgép orosz célpontokra lő ki rakétákat. Az Ukraine_defence elnevezésű Instagram profil által közzétett videón, egy Mikulásnak öltözött vadászpilóta látható, amint egy pár AGM–88 HARM rakétával csap le.

A videó mellett egy képaláírás is látható, melyből kiderült, hogy az ukrán légierő MiG–29-es SEAD vadászrepülője mért csapást, néhány amerikai AGM–88 HARM, nagy sebességű, radarromboló rakétájával. 

Hogyan reagáltak az emberek az ukrán vadászpilóta videójára?

A videót már több mint kétmillióan nézték meg az ukrán Instagram-oldalon, melyhez számos komment, köztük főként Ukrajnát biztató megjegyzések kerültek.

Az egyik kommentelő megjegyezte, hogy ezért nem érdemes tréfálni a Télapóval, de volt, aki úgy látta, hogy az ukrán Mikulás az, aki megbünteti azokat, akik karácsony után is rosszak voltak – írja az Ndtv.com.

Olyan is akadt, aki csak viccesen megjegyezte, hogy a vadászpilóta pont úgy néz ki, mint a wookie és a Mikulás kereszteződése. 

Hogyan kerülhetnek hamis felvételek az orosz–ukrán háborúról készült videók közé?

Számos háborús témájú játék tájékoztatja félre az embereket az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Az AFP jelentése szerint a háborús témájú Arma 3 videójátékból készült felvételeket az elmúlt hónapokban többször is felhasználták az orosz–ukrán háborúról készült hamis videókban. A megtévesztő felvételeket gyakran látják el „élő” vagy „friss hírek” jelzéssel, hogy azok valódinak tűnjenek.

Visszatérően előfordul, hogy a játékokról készült felvételek még az egyes médiaszolgáltatókat is megtévesztik, így azokat hiteles hírforrásként osztják meg a közösségi médiában.

Tavaly májusban, az ATV Heti Napló című műsorának egyik adásában, Sváby András egy olyan videót közölt a műsorban, amely szintén egy hamis, videójátékból származó felvétel volt. Szikora Márk, az Esport1.hu munkatársa akkor a Mandiner kérdésére megállapította, hogy a kérdéses felvétel biztos, hogy egy videójátékból származik.

Az Arma 3 egy fiktív, 2030-as évek közepén játszódó katonai és taktikai lövöldözős videójáték. A játékban a felhasználók szabadon hozhatnak létre olyan szituációkat, melyben új területeket, egyenruhákat, fegyvereket és különböző helyzeteket is megalkothatnak. Gyakorlatilag a játékosok szabadon szimulálhatnak az Arma 3-ban kifejezetten jó minőségű katonai konfliktusokat.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: YouTube/The Sun) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.