Tombol a román történelemhamisítás Nagyváradon

Megjelent az MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának legújabb része. Balázs D. Attila írása ezúttal az utóbbi évek látványos nagyváradi román térnyeréséről rántja le a leplet.

2024. 04. 19. 8:16
null
Forrás: A szerző gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent az MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának harmadik része. Balázs D. Attila írása ezúttal az utóbbi évek látványos nagyváradi román térnyeréséről szól, amely komoly veszélyfaktorrá vált a város magyar kulturális múltjára, arculatára. A történelemhamisítási kísérletek kutatója ezúttal egy új problémára hívja fel a figyelmet a cikkében.

Tömény giccs vagy művészet? Megosztják a váradi közvéleményt a Szent László tér környékére javasolt street art alkotások címmel közölt írást nemrég az erdélyi Krónika. Ebből kiderül, hogy divat lett Nagyváradon ez a „művészeti” ág, amely a vandalizmussal kokettáló graffiti határmezsgyéjén mozog. Ez a tenni akarás (?) szülhette annak a hatalmas tűzfalfestménynek a tervét is, amely a város kellős közepén, a hajdani Szent László téren lenne hivatott emléket állítani Nagyvárad legendás magyar építészének, ifjabb Rimanóczy Kálmánnak. A szóban forgó alkotás még csak tervben létezik, de már a helyi román sajtó is felkapta a „multikulti” jegyében.

Ám van egy sokkal bosszantóbb, a történelemhamisítást alapjaiban kimerítő olyan eleme is ennek a több sebből vérző tervnek, amelyet a Krónika nem is említ. A Bihon.ro portál közölt olyan képrészletet a kreatív anyagból, amelyen román nyelven írt levél látható „Kálmán Rimanóczy”-nak címezve. A levélpapíron régi, román királyságbeli bélyeg feszít, formája alapján vélhetően 1908-as kiadás. És most meg lehet kapaszkodni, mert a gyaníthatóan ugyanakkorra datált bélyegzőn ez olvasható: Poșta Română – Oradea. Azaz: Román Posta – Nagyvárad. Ez viszont vérlázító. Nagyvárad első világháborús román megszállásáig semmilyen formában nem jelenhetett meg ilyen bélyegző postai küldeményen, hiszen a város 1908 táján még Magyarország, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia része volt – írja a cikkében Balázs D. Attila.

A történelemhamisítások kivédésére kiváló támpontot jelentenek a régi képes levelezőlapok, amelyek nemcsak képes oldalukkal, de sokatmondó hátlapjukkal is pajzsként működnek. Mert rajtuk nemcsak a magyar feliratok hirdetik a történelmi igazságot, de a magyar szent koronás bélyegzők és a turulos bélyegek is.

 MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának harmadik része számos érdekességet tartogat az olvasóknak. 

A teljes cikket itt olvashatják el.

 

Borítókép: A Szent László téri Kováts-ház épületének tűzfalát borítaná a történelemhamisító graffiti. A háttérben ifj. Rimanóczy Kálmán főműve, a nagyváradi Városháza (Forrás: A szerző magángyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.