A baj nem azzal van, hogy fogékonyak vagyunk az újdonságokra, hanem hogy nem állunk meg egy percre, és tesszük fel a kérdést: „tényleg szükségem van erre?”.
A másik az a jelenség, hogy manapság nem tudunk kizárólag enni, azaz az étkezés ideje alatt nem figyelni másra. Az evés közbeni sorozatnézés, a közösségimédia-oldalak görgetése vagy éppen a munkavégzés mind hátráltat abban, hogy tudatosan figyeljünk a testünk jelzéseire, például a jóllakottságérzettel kapcsolatban. A figyelem megosztása mindemellett észrevétlenül egy állandó stresszállapotban tart minket, aminek jelentős szerepe van a túlevésben és az elhízásban – olvasható a gasztroportál cikkében.
A Mindmegette összegyűjtötte, hogyan legyenek tudatosak az étkezéseink?
A tudatos táplálkozás alapvetően a következőket foglalja magában:
- Lassan és figyelmesen egyél: hagyj időt a szervezetednek, hogy feldolgozza, ami történik, és étkezés közben ne foglalkozz más dolgokkal.
- Figyelj a tested, az agy jelzéseire, és fejezd be az evést, ha úgy érzed, jóllaktál.
- Próbálj meg különbséget tenni a valódi éhség, valamint az érzelmek és a külső ingerek (például illatok, ételfotók, -videók) kiváltotta evési impulzus között. Csak akkor egyél, ha tényleg a testednek van szüksége a táplálékra.
- Vond be az érzékszerveidet az evésbe. Koncentrálj az ételek színére, illatára, majd az ízekre, textúrákra, és tudatosítsd is mindezeket.
- Tanuld meg kezelni az egyes ételekkel, étkezéssel kapcsolatos negatív érzéseidet, például a bűntudatot.
- Ne csak örömforrás legyen az étel, tekints rá úgy is, mint a tested üzemanyagára. Ha azt akarod, hogy jól funkcionáljon (= egészséges legyél), akkor a megfelelő tápanyagokat juttasd a szervezetedbe.
A teljes cikket a Mindmegette.hu oldalon találják meg, ahol további érdekességeket is találnak a témában.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)