Rosszabbul tanulnak énekelni a zajos helyeken élő madárfiókák

A közlekedés állandó zaja zavarja az énektanulásban a madárfiókákat és akadályozza az immunrendszerük működését is német kutatók szerint – írja a bama.hu.

Forrás: bama.hu - mediaworks2021. 05. 14. 20:47
null
A zebrapintyek megfigyelése már régóta tart Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eredményeink arra utalnak, hogy a fiatal énekesmadarak, csakúgy, mint a gyerekek, különösen ki vannak téve a zaj hatásainak, mert az egy kritikus fejlődési stádiumban befolyásolhatja a tanulásukat – mondta a seewieseni Max Planck Intézet nemzetközi projektjét vezető Henrik Brumm.

A tudósok szerint az is lehetséges, hogy a közlekedési zaj a madarak énekének tartalmát is megváltoztathatja. A madarak egymástól tanulják el az éneket, ezért a lárma miatt nő a hibák valószínűsége is.

A zebrapintyek megfigyelése már régóta tart
Fotó: unsplash

A vizsgálatban hím zebrapintyfiókáknak játszották le rendszeresen felnőtt hímek énekét. Az egyik csoport madárnak sűrű közlekedésű utca zaját is lejátszották mellé.

A szakértők megállapították, hogy a zajos fészkekben növekvő állatok gyengébb immunreakcióval rendelkeztek.

„Úgy tűnik, a lárma krónikus stressz forrása ezeknél a fiatal madaraknál”

– vélik a kutatók. Ráadásul késett a fiókák vokális fejlődése, és a megtanult ének kevésbé pontos volt.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.