Vírusos megbetegedésektől védhet meg a helyes táplálkozás

A Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a helyes táplálkozás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Forrás: MW2020. 10. 05. 10:14
Woman eating healthy salad
Az immunrendszer erősítésében elengedhetetlen a rendszeres táplálkozás Forrás: 123RF
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megfelelő táplálkozás segítségével erősített immunrendszer gyorsabban és könnyebben legyőzi a betegségeket – hívta fel a figyelmet a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Mint mondta, az egészséges táplálkozást rendszeres, napi háromszori étkezéssel és a szezonnak megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet megalapozni.

Fontos még a rostokban gazdag élelmiszerek: gabonafélék, hüvelyesek és hagymafélék fogyasztása, amelyek a bélrendszerben élő mikrobáknak nyújtanak táplálékot, ezzel nagyban hozzájárulva az immunrendszer egészséges működéséhez – közölte a dietetikus az M1-en.

MILYEN EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSOKKAL JÁR A TÖKMAG FOGYASZTÁSA?

A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára.

28 gramm megpucolt tökmagban kb 151 kalória van, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van. Ezeken kívül a tökmag bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben. Nézzük, milyen egészségügyi hatásokkal jár, hogy ha rendszeresen fogyasztasz ebből az értékes magból.

1. Gyulladáscsökkentő hatása van

A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.

2. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.

3. Magas a magnéziumtartalma

A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. A magnézium hozzájárul a fogak, a csontok egészséges is és nyugtató hatása is van. A rendszeres tökmag fogyasztással hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez is.

4. Segít a vércukorszint szabályozásában

Állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkentheti a vércukorszintet. Emellett több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrendet kiegészítőt szedtek.

5. Magas a rosttartalma

A tökmag kiváló rost forrás. 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.

6. Javít az alvás minőségén

Ha álmatlanul forgolódsz éjszaka, ha nehezen alszol el, akkor érdemes lefekvés előtt néhány szem tökmagot enni. A tökmagban megtalálható a triptofán nevű aminosav, amely segíti az alvást. A jobb alváshoz hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.