időjárás 1°C Szabina 2021. October 27.
logo

Beszippantja a magyar focistákat a szivárványlobbi

Szikszai Péter
2021.09.21. 17:28 2021.09.21. 17:40
Beszippantja a magyar focistákat a szivárványlobbi

Szivárványszínű molinó előtt látható három magyar válogatott focista (Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Orbán Willi) a Lipcse és a Köln mérkőzése előtt készített fotón. 

A 444 komoly ideológiai diadalként értékeli az esetet (https://444.hu/foci/2021/09/19/a-harom-magyar-valogatottal-kezdo-rb-leipzig-kiallt-a-sokszinuseg-mellett), kitérve arra is, hogy Orbán Viktor – ki más? – megint megkapta a leckét a Nyugattól futballkultúrából, demokráciából és persze emberségből. És fontos körülmény – sugallják –, hogy a magyar futballista is toleráns, ha a mucsaiból európai közegbe helyezik. Még le is térdel a kezdő sípszó előtt, ha Orbán nem tiltja meg neki. 

Ám van egy másik olvasat is. Nem nehéz észrevenni, hogy mintha kissé visszavett volna az antirasszista és az LMBTQ-lobbi. Már nem a „love is love” az irány, most csak az elég puha: „Együtt a sokszínűségért!” jelmondat előtt kellett pózolni a focistáknak, hogy meglegyen a népnevelés. A másik szlogen még ennél is langyosabb: „Élj úgy, amilyen vagy”, ami nyilván a pohárdobáló ultrákat is megérintette.

A 444 fedőnevű Soros-blognál biztos nem jöhet számításba, hogy a focisták között lehet olyan is, aki kényszeredetten, esetleg egzisztenciális félelemből mosolyog egy ilyen képen, ezért mi tesszük fel a kérdést. Épp a sokszínűség jegyében kérheti-e egy labdarúgó, hogy ne kelljen odaállnia a szivárványos molinó elé fotózkodni? Szándékosan nem azt írom, hogy „megtagadhatja-e a kérést”, hiszen csak arról van szó, hogy a sportolónak más véleménye van, esetleg sérti a vallását, a meggyőződését. De az is előfordulhat, hogy nem akar semmit sem demonstrálni, inkább focizni szeretne, egyébként egyáltalán nem homofób, pláne nem rasszista, csak elege van ebből az egész színvallásra kényszerítésből. Nem, nem ellenvéleményről van szó, uramisten, dehogy! Petry Zsolt esetében láttuk, annak mi a következménye. Csupán a tartózkodó álláspontra helyezkedés lehetősége érdekelne. 

Kimaradhat-e Bundesliga-játékos Németországban a meleglobbi projektjeiből, vagy másnap már az RB Leipzig helyett a harmadosztályú Zwickau tartalékcsapatának cserepadján találja magát? 

Mert sokszínűség csak akkor van, ha van választási lehetőség is. 

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Twitter

Ezek is érdekelhetik