idezojelek

Önámító örömmámor a baloldalon

Ha már sikerélményben rég nincsen részük, ennyire képesek örülni Gyurcsányék a vereségeiknek is.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Már napok óta úszik a mámoros boldogságban a baloldal. Amióta lezárult az általuk előválasztásnak nevezett belső versenyük második fordulója és kiderült, hogy Márki-Zay Péter nyerte a viadalt (a számításaik szerint), egyfolytában euforikusan ünnepelnek. A Mindenki Magyarországért Mozgalom egyszemélyi vezére ünnepli a javára visszalépett Karácsony Gergelyt, az általa legyőzött Dobrev Klárát, férjét, Gyurcsány Ferenc DK-elnököt és mindenkit, aki egy szalmaszálat is megmozdított a hetedhét országra szóló hatalmas diadala érdekében – vagy ellene. Nem marad le az ünneplési hajlandóságban tőle Gyurcsányné, aki gratulált a győztesnek és maximális támogatásáról biztosította Amerikából visszavándorolt riválisát. Valósággal odavolt az örömtől, hogy legyőzték.

A főpolgármester is örvendezett, aki meglepő módon visszalépett az általa megelőzött Márki-Zay javára. Annyira túlcsordult benne az önzetlenség, hogy a győzelmi ünneplésen laudációt mondott a hódmezővásárhelyi polgármestert köszöntve. De örvendezett a fő baloldali machinátor, Gyurcsány is. Ő főképp azon lelkendezett, hogy szerinte pártja megerősödött. Úgy tűnik, a DK izmosodásának jelét látja abban, hogy feleségét maga mögé utasította Márki-Zay.

Az lenne tehát egy párt sikere, ha vereséget szenved a miniszterelnökjelölt-jelöltje? Az egész olyan, mintha egy abszurd színdarab vagy egy Monty Python-show elevenedne meg, ahol a szereplők infantilisan saját vereségüknek tapsolnak. Jellemző módon a baloldali sajtó semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy Gyurcsány és Karácsony a demokrácia győzelmeként állítják be saját kudarcukat. Ahogy abban sem, hogy a parlamentben napirend előtt szintén az elvakult baloldali öntömjénezés percei okoztak derültséget. Pedig mulatságos, hogy azok a baloldali pártok hozsannáznak a nyertes előválasztás ünnepéről, akik csúfosan felsültek.

Ha valakik évek múlva megnézik a felvételeket, meg lesznek arról győződve, hogy egy országos választást nyertek az örömmámorban fürdőző baloldali szereplők. Holott csupán egy előválasztásnak nevezett furcsa előjátéknak csaptak óriási médiafelhajtást, amivel el akarták feledtetni azt a számukra szomorú tényt, hogy országos választást másfél évtizede nem nyertek. Összeeszkábáltak egy zéró hitelességű belterjes, mi több, balterjes vetélkedést, amelyet garantáltan baloldali párt és jelölt nyer, miután kizárólag baloldali pártok és politikusok indulhatnak el rajta. Ez bizony pótolhatatlan hiányosság a nagy boldogságtengerben.

Úgy tesznek, mintha Dobrev Klára legyőzése után Orbán Viktort legyőzni Márki-Zay Péter számára már puszta ujjgyakorlat volna. Abból merítik vakmerő optimizmusukat, hogy olyan versenyen akarták legyőzni a Fidesz elnökét, amelyen a miniszterelnök értelemszerűen nem is indulhatott. Kétségtelenül kiváló módszer a vészesen elmaradó politikai, választási, önkormányzati, szakmai sikerélmények okozta tátongó űr betöltésére. Dicséretes mindenesetre, hogy ha már győzelemben nemigen van részük, ennyire képesek örülni a vereségeiknek is. Erre a képességükre ─ ha csupán az előválasztási komédiájukhoz hasonló önámító PR-akciókra futja tőlük ─ nagy szükségük lehet a jövőben is. Nem biztos, hogy mindig működni fog az a kommunikációs technikájuk, hogy kudarcaikat sikerként állítják be.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztási eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István

 

 

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.