idezojelek

Szokatlan üzenet törte meg a csendet

A nagy bagoly mindent lát.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Kedves olvasóink, így az év végéhez közeledve, ünnepi hangulatban bizonyára önöknek is elege van a politikából, a politikai csatározásokból, ezért ezúttal engedjék meg, hogy kissé szokatlan módon, az ünnep tiszteletére, a szokásos vasárnapi jegyzet helyén ezúttal Felhévizy Félix Téli mese című kedves karácsonyi történetét küldjük önöknek nagy szeretettel.

...

Szeretettel emlékszem azokra a régi karácsonyokra. A lágy fenyőillatra és a cserépkályhában pattogó tűz jellegzetes hangjára. Kisgyerekként élveztem a szoba meleget adó biztonságát, s szinte minden este fenyőágat rajzoltam a bepárásodott ablakra, majd boldogan néztem, hogy kint az utcán nagy pelyhekben hull a hó.

Az utcát övező lámpácskák sárgás fénye varázslatossá tette a hótól megduzzadt utcát és a járda mellett parkoló kocsikat. Órákig tudtam így, egy nagy hímzett párnára könyökölve, ablaküveghez tapadt orral bámulni a számomra mesebeli világot. Álmodozni és szabadon repülni fent a magas égen, hiszen a képzeletem könnyű szárnyakat csatolt rám minden este.  

Felröppentem a közeli templom tornyára, együtt néztem az eget a bóbiskoló bölcs bagollyal, aki ott fönt lakott az elhagyott torony boltíves ablakában. Csak én ismertem őt egyedül. Számtalanszor együtt hallgattuk a toronyból a háztetőkön settenkedő puha járású macskák éjszakai szonettjét. De sokszor beszélgettem a délután épített Miska nevű hóemberrel és természetesen a hét télmanóval, akik varázspálcájukkal néha a fejemre koppintottak, amikor elcsentem néhány finom diót, miközben ők fáradhatatlanul csomagolták az öreg Mikulás puttonyába szánt ajándékcsomagokat. Szerettem a telet. Édesanyám ilyenkor úgy engedett el az egyébként nem túl távoli iskolába, hogy kezembe forró gesztenyét rakott, ne fázzon, amíg beérek. Útközben, amikor már nem láthattak otthonról, kinyújtottam a nyelvem és élveztem, ahogy a hatalmas hópelyhek elolvadnak rajta. Mindig izgatottan vártam az estéket, hiszen akkor megmozdult minden, életre kelt a mesevilág. Táncolhattam a hóban a télmanókkal, és ha több havat akartam, persze a bölcs bagoly tanácsára, megrángattam a Mikulás szakállát, s azon nyomban szakadni kezdett a hó. Akkor minden olyan más volt, minden jó volt. Nem voltak rosszak. Az emberek boldogok voltak és szerették egymást.

Azóta felnőttem, télmanók sincsenek, és Miska, a hóember is elolvadt már. De amikor elmegyek a közeli templom mellett, s felnézek a tornyának a boltíves ablakára, mindig köszönök a bölcs bagolynak, hiszen tudom, hogy ő mindent lát, és csak akkor boldog, ha szépen, emberül viselkedem. Kinézek az ablakon, most is tél van, hideg, csend és hó. Behunyom a szemem és elmosolyodom, és látom a télmanókat táncolni a porhanyós havon.

...

Minden kedves olvasónknak áldott ünnepet és nagyon boldog új esztendőt kívánunk! Őszinte barátsággal, 

Felhévizy Félix hírlapíró

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Pexels_Pixabay )

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.