„Új erdélyi konyha”, magyarok nélkül

Egy hely azoknak, aki kíváncsiak, hogy hol tart most a román konyha minőségelvű újra-értelmezése.

Borbély Zsolt Attila
2021. 04. 02. 16:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvelt szlogenje azoknak, akik össze akarják békíteni a tüzet a vízzel, a hóhért az áldozattal, az elnyomót az elnyomottal, hogy nem a Kisantant államok nemzeteivel van probléma, hanem csak a haszonleső, a népeket tervszerűen egymásnak uszító politikusokkal. E tézis már ott megbukik, hogy a politikusok hatással vannak a népre, nem szólva olyan mélyen kódolt tényezőkről, mint a nemzettudat kialakulásának idején közösségi szinten kódolt ellenségkép. Tudomásul vesszük vagy nem, de a román nemzeti öntudat a magyarság ellenében alakult ki, ami akkor is tény, ha mára a kozmopolitizmus terjedésének hatására vagy neveltetésénél fogva a románság egy része nem táplál ellenséges érzéseket a magyarok iránt.

Ha megvannak erre a receptoraink, akkor nem nehéz tetten érni a burkolt, latens magyarellenességet olyan társadalmi szegmensekben is, melyeket másutt a kozmopolitizmus hat át.

A román kézben levő prémium sörözőkben ritkán találni magyar sört, pedig hazánk előrébb jár e téren is, mint Románia, s igaz ugyanez a magyar borokra. Melyek román borbárokban, éttermekben ritkán lelhetők fel, holott igény lenne rájuk. A legigényesebb, leghasználhatóbb román honlap, mely számba veszi a mai Románia területén működő a kézműves sörfőzdéket, magyarán a kisüzemeket, egyszerűen úgy tesz, mintha a Tiltott Csíkit s további fél tucatnyi jó minőségű sört gyártó Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra nem létezne, holott ez az egyik legismertebb kisüzemi sör. A példákat még sorolhatnánk.

A Sub Tampa Brassóban

Itt van mindjárt vizsgálódásunk tárgya, a Sub Tampa nevű minőségi étterem, melynek honlapja „új erdélyi konyháról” beszél a bevezetőben, de a továbbiakban csak a román konyhát emlegeti, szót ejtve az egyébként letagadhatatlan osztrák, illetve francia hatásról. Magyarán úgy tesz,

mintha Erdély s azon belül Brassó kultúrájának alakulásában nem lett volna ezer éven keresztül a románnál sokkal meghatározóbb a magyar és a szász elem.

Válaszképpen vehetnénk mi is semmibe őket, ehelyett, úgy vélem az a helyes eljárásmód, ha helyén kezeljük ezt az éttermet is: megemlítjük eme durva valóság-kozmetikázást, de ami értékelendő, azt értékeljük, ami meg hiba, azt is jelezzük felnagyítás nélkül. A politikában vitatkozhatunk arról, hogy jogos-e az ellenfél nemtelen eszközeit átvenni a győzelem érdekében, az étteremkritikában a tárgyilagosság kell irányadó legyen.

Kilátás Brassóra

A Sub Tampa Brassó talán legszebb kitettségű étterme a Cenkre vezető felvonó aljában. A hely elég magasan van ahhoz, hogy rálássunk a város lélegzetelállító történelmi központjára. Nyáron hatalmas, hangulatos, igényes terasz, a belteret is nagy gonddal tervezték meg. Nemcsak a falra erősített, kissé didaktikus „Feel the Nature” felirat árulkodik a természet közelségéről és az étterem természetközeliségéről, a belsőépítésznek sikerült olyan belteret varázsolnia, mely remekül beilleszkedik az erdő és a hegy szomszédságába, egyszerre elegáns és lezser.

A Sub Tampa belső tere

A „gasztroforradalomnak” nevezett minőségelvű megújulás, ami a kétezres évek első évtizedének közepén indult el a magyar vendéglátás terén, a „hagyomány és evolúció” kettős jelszavát tűzte zászlajára. A hagyomány alatt nyilván a magyar kulináris tradíciókat értve. Nos, a Sub Tampa e két jelszót alkalmazza a román konyhára. Eredeti, nem minden esetben kellően kidolgozott ötletek sorát olvashatjuk a különleges alapanyagokban bővelkedő étlapon. Szerepel a kínálatban sült diós burduf-túró paradicsomlekvárral, pacalfasírt, sült csontvelő, ökörfarok, borjúpofa, marhanyelv, csirkezúza- és szív.

Az árak meglepően kedvezőek. Az előételek, levesek és desszertek zöme 1000 és 2000 forintnak megfelelő lej közötti összegbe kerül, miközben előbbiekből jóllakásra is alkalmasak az adagok (negyed kiló és harminc deka közötti velőre, ikrakrémre vagy szárnyasmáj-pástétomra, illetve 4 deci levesre gondoljunk), a főételek jelentős részének ára 2500 és 3800 forint között mozog.

Kacsatatár zöld korianderrel

Fogadófalatként tepertőkrémet kínálnak Diószegi kenyérrel. Jó kezdés, még jobb lenne, ha hoznának mellé valami zöldet, paradicsomot, erőspaprikát, hagymát, s ha netán megpirítanák a kenyeret. Ropogós pacal: a főtt pacalt megsütik bő zsiradékban, sült paprikával és sült-paprika mártással tálalják. Gigantikus adagot adnak előételnek. A nagyrészt bekevert, ízesített „kacsatatár zöld korianderrel” jó ízű, a tojássárgáját a téglalap formájúra alakított hús tetejére helyezték. Adnak mellé vajat és nagyipari toastkenyeret. Borjúhere: jó ízek és állagok, de a tálalás nincs kellően kidolgozva. Kakastaréj rizspudingon: a taréj finom, bátor dolog húst adni desszertképpen, de a megvalósításon lehet még finomítani. A rizspudingnak semmi pudingszerűsége nincs. A fogás inkább egy távolkeleti előétel hatását kelti, semmint desszertét.

Borjúhere

A kiszolgálás kedves, udvarias, figyelmes, ami akkor sem csökken, midőn evidenssé válik, hogy brutális magyar akcentussal beszélem a románt.

A borlap igényes, átlag feletti, több mint 80 tételt integrál a román élvonalból. Tucatnyi bort pohárra is kimérnek. A borok között a magyar kézben levő kiemelkedő erdélyi borászatokat (Balla Géza, Nachbil, Kárásztelek) hiába keressük. Nemcsak narancsot és grapefruitot préselnek frissen, hanem almát, répa, céklát, zellert, ananászt és citromfüvet is. Tartanak single malt whiskey-ket is, egyedül a sörválaszték az, ami meglepően kommersz.

Kakastaréj rizspudingon

Összefoglalva tehát: aki túl tudja tenni magát azon, hogy nemzetének hagyományait kitagadják a valóságból, hogy minden bizonnyal tudatosan kerülik az erdélyi magyar borokat, és arra kíváncsi, hogy hol tart most a román konyha minőségelvű újra-értelmezése, annak bízvást ajánlható a Sub Tampa.

Az étterem elérhetőségei:

Brassó, Aleea Tiberiu Brediceanu, Aleea pietonala de sub Tampa

Telefonszám: + 40 740 316 661

Honlap: https://subtampa.com

E-mail-cím: [email protected]

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 12.00 – 23.00

(A borítókép és a fotók a szerző felvételei)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.