Kedvelt szlogenje azoknak, akik össze akarják békíteni a tüzet a vízzel, a hóhért az áldozattal, az elnyomót az elnyomottal, hogy nem a Kisantant államok nemzeteivel van probléma, hanem csak a haszonleső, a népeket tervszerűen egymásnak uszító politikusokkal. E tézis már ott megbukik, hogy a politikusok hatással vannak a népre, nem szólva olyan mélyen kódolt tényezőkről, mint a nemzettudat kialakulásának idején közösségi szinten kódolt ellenségkép. Tudomásul vesszük vagy nem, de a román nemzeti öntudat a magyarság ellenében alakult ki, ami akkor is tény, ha mára a kozmopolitizmus terjedésének hatására vagy neveltetésénél fogva a románság egy része nem táplál ellenséges érzéseket a magyarok iránt.
Ha megvannak erre a receptoraink, akkor nem nehéz tetten érni a burkolt, latens magyarellenességet olyan társadalmi szegmensekben is, melyeket másutt a kozmopolitizmus hat át.
A román kézben levő prémium sörözőkben ritkán találni magyar sört, pedig hazánk előrébb jár e téren is, mint Románia, s igaz ugyanez a magyar borokra. Melyek román borbárokban, éttermekben ritkán lelhetők fel, holott igény lenne rájuk. A legigényesebb, leghasználhatóbb román honlap, mely számba veszi a mai Románia területén működő a kézműves sörfőzdéket, magyarán a kisüzemeket, egyszerűen úgy tesz, mintha a Tiltott Csíkit s további fél tucatnyi jó minőségű sört gyártó Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra nem létezne, holott ez az egyik legismertebb kisüzemi sör. A példákat még sorolhatnánk.

Itt van mindjárt vizsgálódásunk tárgya, a Sub Tampa nevű minőségi étterem, melynek honlapja „új erdélyi konyháról” beszél a bevezetőben, de a továbbiakban csak a román konyhát emlegeti, szót ejtve az egyébként letagadhatatlan osztrák, illetve francia hatásról. Magyarán úgy tesz,
mintha Erdély s azon belül Brassó kultúrájának alakulásában nem lett volna ezer éven keresztül a románnál sokkal meghatározóbb a magyar és a szász elem.
Válaszképpen vehetnénk mi is semmibe őket, ehelyett, úgy vélem az a helyes eljárásmód, ha helyén kezeljük ezt az éttermet is: megemlítjük eme durva valóság-kozmetikázást, de ami értékelendő, azt értékeljük, ami meg hiba, azt is jelezzük felnagyítás nélkül. A politikában vitatkozhatunk arról, hogy jogos-e az ellenfél nemtelen eszközeit átvenni a győzelem érdekében, az étteremkritikában a tárgyilagosság kell irányadó legyen.