Az első, ízig-vérig fine dining étterem a tágan értelmezett Erdélyben a Graf volt, mely kereken tíz esztendeje nyitotta meg kapuit, Nagyvárad központi részén, egy századfordulós polgári lakásban, a konyha élén Nicholas Delgadoval, aki a michelin csillagos Costes második séfje volt. Az árakat a színvonalhoz képest barátságosra szabták, Nagyvárad kétszázezres egyetemi központ, ezzel együtt vélhető, hogy a hely képtelen volt hosszú távon nyereségesen működni. Erre utal a jeles séf távozásán túl az is, hogy bő fél évtized múlva nevet, dizájnt és profilt váltottak, populárisabbra vették a figurát, kiemelkedő minőségű húsokra és pizzákra alapozó étteremként nyitottak újra, „Meatic” néven. A Delgado korszak ételkölteményeit IDE kattintva csodálhatjuk meg.
Tízéves a tágan értelmezett Erdély legjelentősebb boros rendezvénye, a RoVinHud
„Erdély a borok hazája. Nincs Európában a szőlőművelésre alkalmasabb, Istentől inkább annak teremtett föld Erdélynél."