A magyar „gasztroforradalom” sikerének egyértelmű nemzetközi visszajelzése volt 2010-től errefelé a michelin csillagos éttermeink számának gyarapodása, a Bocuse D’Or szakácsversenyen elért eredményeink, valamint a Gault Millau kalauz 2012-es megjelenése. A kalauz 2017 után megszűnt, úgy tűnik, áldozata lett az magyar vendéglátói élcsapat berkeiben bekövetkezett törésnek.
Sajátos módon épp midőn a magyar kalauz megszűnt, megjelent első ízben a román változat.
A 2018-as kiadás Bukarestet leszámítva kizárólag a tágan értelmezett Erdély éttermeiről közölt értékeléseket, ami magyar szemmel nézve is meglepő, de némi elégtételre okot ad. A 2019-esbe már bekerült a Kárpátokon túli városok közül Bákó, Braila, Konstanca, Krajova, Galac, Jászvásár, Pitesti és Ploiesti. 2020-ban a kalauz nem jelent meg.
A 2019-esen belül van egy ”Különleges úticélok” című fejezet, ott szerepel többek között az e hasábokon már bemutatott kundi hely, a Valea Verde Resort, más, egyedi hangulatú egységek mellett. Ezek közé felsorakozhatna a „Baum bistroteka” is, melynek gasztronómiai teljesítménye megegyezik a kalauzban „pop” kategóriába sorolt éttermek szintjével.

A Baum bisztrónak otthont adó Erzsébetváros örmény település volt Erdély szászok lakta részén, Medgyestől 20 kilométerre. Korábban Ebesfalvának hívták, az örmény katolikus plébánia védőszentjének, Árpádházi Szent Erzsébetnek nevét 1733 óta viseli. Az örmények elmagyarosodtak, 1910-ben a város 6.901 lakosából 2.813 magyar volt (örmény egy sem), a legutóbbi, 2011-es népszámláláson 7.388 lélekből csak 645 vallotta magát magyarnak, 12 örménynek.
A Baum „bistroteca” nemcsak a városnak, de környéknek is meghatározó vendéglátóipari komplexuma, bisztró, diszkó, játékterem, fogadóiroda és koncerthelyszín egyben.
Nyáron a hangulatos, igényes teraszon várják a vendégeket. A zöld-fehér kockás abroszra papíralátét kerül rendelés után, ezen a település történelmének rövid összefoglalóját olvashatjuk angol és román nyelven az első említéstől, 1332-tól a milleniumig, azaz 1896-ig. Némi szépséghiba az erdélyi történelem meghatározó államférfiai személynevének románosítása (Nicolae Apafi, Mihai Apafi, Grigore Bethlen), de attól a történelmi összefoglaló időhatárait igencsak díjazzuk.
Az étlap eszméletlenül hosszú, könyv vastagságú, minden egyes étel egy oldalt foglal el fényképpel együtt. Kínálnak a megszokott sertés-, csirke-, pulyka- és marha-ételek mellett hízott szárnyasmájat, szarvast, vaddisznót, zebrát, bárányt, krokodilt, kengurut, nyulat, törpekakast. A vízben élő lények közül pisztrángot, lazacot, tonhalat, kardhalat, tintahalat, polipot, rákot, nyelvhalat és homárt.