Kolozsvári reggeli az Eggcetera nevű brancsozóban

Kolozsváron több kiemelkedő étterem kínál színvonalas reggeliket.

Borbély Zsolt Attila
2022. 02. 23. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes megemlíteni közülük a rendkívül hangulatos, igényesen berendezett Livada-t (magyarul Gyümölcsös), amelynek hatalmas kerthelyiségét, mint neve is mutatja, gyümölcsfák teszik még szerethetőbbé. 

Reggeli kilenckor nyitnak, hatféle reggelit készítenek, halloumi sajtot izgalmas köretelemekkel, s különféle színvonalas tojásételeket, például vargányával illetve szarvasgombával, valamint avokádós és torockói diós érlelt sajttal készült omlettet, amelyeket koktélparadicsommal és vegyes zöldsalátával tálalnak. 

Itt csak vacsorázni voltunk, tapasztalatunk meggyőző volt, szép a tálalás, kedves a kiszolgálás, igényes a konyha. Másik hasonló egység a speciality kávézóként is ismert Olivo, amely a város szívében működik, pár perc járásnyira a főtértől. Hétköznap nyolckor nyitnak, hétvégén kilenckor, s korrekt reggeliválasztékot kínálnak. A francia omlett és pancettás rántotta mellett ehetünk többek között kecskesajtos shakshukát (közel-keleti lecsóvariáció), tonhalas és humuszos bruschettákat, joghurtos bowlt. Itt ebédelni voltunk, kifejezetten ízletes ételeket kaptunk megejtően kedves és szívélyes kiszolgálás mellett. Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy a helyet a Gault Millau kalauz is beemelte a „POP” kategóriában említett éttermek közé.

A képek a szerző felvételei.

Kolozsvár reggelikínálatának bemutatása elképzelhetetlen a Meron kávézóhálózat említése nélkül. E speciality kávézó elsősorban Erdélyben terjeszkedik, a Kárpátokon túl csak Bukarestben van egysége. Egy-egy lokációval rendelkeznek Brassóban, Gyulafehérváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Szászfenesen és Zilahon. Kolozsváron nem kevesebb, mint kilenc helyet működtetnek. Mi ezek közül a város központjában, a Shopping City-ben működő egységben reggeliztünk, valamint a nagyváradi, Zöldfa utcaiban, mindkét esetben kimagasló élménnyel távoztunk mind a beltér, mind a kiszolgálás, mind pedig az ételfelhozatal tekintetében. Sonkás croissant-t (románul úgy szólt, hogy „croissant cu sunca”) rendeltem többek között, mire a felszolgáló udvariasan jelezte, hogy ez prosciuttóval készül. Mondom neki hasonlóan kedvesen, hogy magyarul a prosciutto is sonka, azt feleli mosolyogva, hogy „nem tudta, de jó ezeket tudni”. Ilyen apróságok jól tudnak esni az embernek.

 

Részletesebben az Eggcetera nevű brunchozóval foglalkoznék

A boltíves beltér trendi, hangulatos. Korszerű, avantgarde világítás, faburkolat, zöld növények, otthonos, vendégmarasztaló atmoszféra. Az asztalon díjmentesen fogyasztható víz, dizájnos só- és borsdaráló, kiemelkedő minőségű extra szűz olívaolaj, betonkockára emlékeztető kőedényben evőeszközök.

Kreatív, igényes reggeliket kínálnak kiváló alapanyagokból. Többek között avokádós és lazacot toastot, shakshukát, különféle tojásételeket és édes reggeliket. A reggeli italok, frissen préselt levek (narancs, ananász, gyömbér, citrom, alma), teák mellett csúcsminőségű (speciality) kávét kínálnak.

Az árak értékarányosak, a minőséghez képest kedvezőek. A sós reggelik ára átszámolva 2000 és 2400, az édeseké 1200 és 1700 forint között mozog.

A kiszolgálás gyors, udvarias, figyelmes, egyszóval kifogástalan.

Fogadófalatként egy kevés helyben készült gyümölcsjoghurt érkezett édesmorzsával, egyedi kerámián tálalva. A helyről elnevezett reggelit kértem, frissen préselt narancslével kísérve.

A pestóval és avokádókrémmel, ízre-állagra egyaránt kifogástalan pirítóson tálalt posírozott tojást és gombákat tartalmazó kompozíció kiváló volt.

Mint a honlapon is szerepel, kiemelkedő minőségű kovászos kenyérrel kínálják kulináris alkotásaikat.

A Gault Millau étteremkalauz által POP kategóriás helyként jelölt Eggcetera volt a legjobb reggeliélményem Erdély fővárosában.

 

Elérhetőségek:

Eggcetera

Kolozsvár, Jókai (mai román nevén Napoca) utca

Telefonszám: + 40 751 385 463

Nyitvatartás: Hétfőn zárva, keddtől vasárnapig: 9.00 – 16.00

Honlap: www.facebook.com/eggcetera.cluj/

Online kapcsolatfelvételre Messengeren keresztül van lehetőség.

A Repeta rovat összes cikkét IDE kattintva olvashatja.

Borítókép: Eggcetera (Fotó: A szerző felvételei)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.