Érdemes megemlíteni közülük a rendkívül hangulatos, igényesen berendezett Livada-t (magyarul Gyümölcsös), amelynek hatalmas kerthelyiségét, mint neve is mutatja, gyümölcsfák teszik még szerethetőbbé.
Reggeli kilenckor nyitnak, hatféle reggelit készítenek, halloumi sajtot izgalmas köretelemekkel, s különféle színvonalas tojásételeket, például vargányával illetve szarvasgombával, valamint avokádós és torockói diós érlelt sajttal készült omlettet, amelyeket koktélparadicsommal és vegyes zöldsalátával tálalnak.
Itt csak vacsorázni voltunk, tapasztalatunk meggyőző volt, szép a tálalás, kedves a kiszolgálás, igényes a konyha. Másik hasonló egység a speciality kávézóként is ismert Olivo, amely a város szívében működik, pár perc járásnyira a főtértől. Hétköznap nyolckor nyitnak, hétvégén kilenckor, s korrekt reggeliválasztékot kínálnak. A francia omlett és pancettás rántotta mellett ehetünk többek között kecskesajtos shakshukát (közel-keleti lecsóvariáció), tonhalas és humuszos bruschettákat, joghurtos bowlt. Itt ebédelni voltunk, kifejezetten ízletes ételeket kaptunk megejtően kedves és szívélyes kiszolgálás mellett. Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy a helyet a Gault Millau kalauz is beemelte a „POP” kategóriában említett éttermek közé.

Kolozsvár reggelikínálatának bemutatása elképzelhetetlen a Meron kávézóhálózat említése nélkül. E speciality kávézó elsősorban Erdélyben terjeszkedik, a Kárpátokon túl csak Bukarestben van egysége. Egy-egy lokációval rendelkeznek Brassóban, Gyulafehérváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Szászfenesen és Zilahon. Kolozsváron nem kevesebb, mint kilenc helyet működtetnek. Mi ezek közül a város központjában, a Shopping City-ben működő egységben reggeliztünk, valamint a nagyváradi, Zöldfa utcaiban, mindkét esetben kimagasló élménnyel távoztunk mind a beltér, mind a kiszolgálás, mind pedig az ételfelhozatal tekintetében. Sonkás croissant-t (románul úgy szólt, hogy „croissant cu sunca”) rendeltem többek között, mire a felszolgáló udvariasan jelezte, hogy ez prosciuttóval készül. Mondom neki hasonlóan kedvesen, hogy magyarul a prosciutto is sonka, azt feleli mosolyogva, hogy „nem tudta, de jó ezeket tudni”. Ilyen apróságok jól tudnak esni az embernek.
Részletesebben az Eggcetera nevű brunchozóval foglalkoznék
A boltíves beltér trendi, hangulatos. Korszerű, avantgarde világítás, faburkolat, zöld növények, otthonos, vendégmarasztaló atmoszféra. Az asztalon díjmentesen fogyasztható víz, dizájnos só- és borsdaráló, kiemelkedő minőségű extra szűz olívaolaj, betonkockára emlékeztető kőedényben evőeszközök.
