A tágan értelmezett Erdélyben nem sok halétterem működik. S ennek nem a székelység közmondásos halakkal szembeni averziója az oka, hisz a Székelyföld (Orbán Balázs szerint) 12 800 négyzetkilométernyi terület, szemben a Trianonban Romániának ítél közel 103 000 négyzetkilométerrel. Viszonylag kevés halászcsárda működik e hatalmas területen, egész pontosan három, egy Nagyvárad tőszomszédságában, Hegyközszáldobágyon, egy Szováta mellett s egy Vármezőn (utóbbi helyre még nem sikerült eljutnom, a másik kettő korrektül hozza a klasszikus magyar halételeket, kiegészítve néhány erdélyi fogással), aki friss halra vágyik, az jellemzően a jobbacska olasz éttermeket veszi célba. A pisztrángneveldék mellett működő éttermeket nem számítom ide, azok vagy a pisztrángra vannak fókuszálva, vagy a pisztráng mellett fősodratú húsételeket kínálnak. Két kivételt tudnék említeni, mindkettő a Bánság fővárosában, Temesváron működik.
A Pescada az egyik, a Sabres a másik. A Pescadában több éve fordultam meg, gigantikus és színvonalas vegyes haltálat ettünk az előételeken kívül. A Sabresbe viszont sikerült a minap újra eljutni. Mindkét étterem kívül esik a város zsibongó központján, utóbbi az Erzsébetváros szélén a megyei kórház vonzáskörzetében működik már bő másfél évtizede.