Könnyű megszokni a jót. Akik a 2010-es évek végén kezdtek megismerkedni a fővárosi vendéglátás dúsan burjánzó dzsungelével, talán el sem tudják képzelni, hogy másfél évtizeddel korábban ismeretlen volt a minőségi kézműves sör e tájon (is), aki nem nagyipari multi lőrét akart inni, jobbacska német, illetve cseh lagerek után kutathatott, vagy célba vehette a belga sörözők egyikét.
A Dining Guide Top 100 elődje, a „Toplista – Gasztronómia” 2012-ben közölte először a legjobb sörözők listáját, ugyanebben az évben jelentkezett sör-összefoglalóval az akkor első ízben megjelenő Gault Millau kalauz is. A sörszcéna pedig egyre színesebb és igényesebb lett. 2012-ben nagy nehezen lehetett összeszedni 10 átlag feletti sörözőt, ma száznál is több olyan sörös hely működik a fővárosban, amely jócskán túlmutat a kommersz vonalon.
Hasonló a helyzet a kávéval. A Gault Millau kalauz 2016-ban foglalkozott első ízben a kávézókkal, bár tegyük hozzá, hogy a 2010-es évek első felében már működött néhány kiemelkedő egység a Budapesten, mint a Cafe Memories, a Goat Herder, a My Little Melbourne, a Madal, a Cafe Embassy, a Tamp and pull, a Fekete, a Kontakt, hogy néhányat említsek az úttörők közül.
Szép lassan szerte felzárkóztak a Kárpát-medencében a két-háromszázezer lelkes nagyvárosok is Budapesthez. Kolozsváron, Temesváron tucatnyi „specialty” kávézó működik, de kulcsszavas kereséssel talál magának igen hamar célpontot az is, aki Győrben, Pécsett, Újvidéken vagy Kassán keres minőségi kávét.
A néhány tízezer lelket számláló vidéki kisvárosok esetében meglehetősen véletlenszerű, hogy akad-e egy bátor vállalkozó, mint például Liczkai Attila Nagyszalontán, a Kávé Háza életre hívói Szekszárdon vagy a Pavos üzemeltetője Dicsőszentmártonban, aki a saját szenvedélyétől hajtva belevág egy minőségi kávézó megalapításába.

Gyulán a „Black Sheep” nevű multifunkcionális vendéglátó egység 2020 decemberében nyitotta meg kapuit, a csúcskávék világát képviselő, azonos nevű debreceni kávépörkölő és kávézó második egységeként. Alapítója, Tóth Gábor a legsikeresebb magyar barristák egyike. A honlapon rövid műfajismertetőt olvashatunk, ami sokat látott és sokfelé megfordult ínyencek számára is érdekes lehet. „A »specialty« kifejezés, azt az egész láncot jelenti, ahol minden résztvevő (…) arra tette fel az életét, hogy a lehető legmagasabb minőséget képviselje munkája során.