A Balaton mellett nem sokan foglalkoznak sörfőzéssel. Mondhatnánk, hogy nyilván, mi sem természetesebb, hiszen a tó környékén Somlót is ideértve hat kitűnő borvidék helyezkedik el, sokszínű és színvonalas a borkínálat. De az igazság az, hogy ennek dacára rengeteg sör fogy a Balatonnál, többnyire sajnos érdektelen, nagyipari multisör. Nem ritka, hogy népszerű strandok 5-6 büféje közül egyetlen egy sem kínál érdemleges, kóstolásra méltó sört.
Körbetekintve a kisüzemi vonalon, az első említésre méltó főzde az élvonalhoz tartozó balatonvilágosi Hedon, pazar, panorámás sörterasszal, a második a kilencvenes évek egyik nagy túlélője, a korrekt, élvezetes söröket főző tapolcai Stari, harmadik ismertebb egység a csúcsokat nem ostromló balatonszentgyörgyi Sörművek. Nem sikerült eddig kóstolni balatonfüredi Rehák sörmanufaktúra főzeteit, az ötödik főzdével, a balatonföldvári Helkával a minap találkoztam először itallapon a Vánkos nevű mediterrán hangulatú, minden elemében igényességet sugárzó reggeliző-bisztróban.
Először két éve jártam náluk, akkor csak sütire és limonádéra ültünk be a gyerekekkel, de reméltem, hogy lesz alkalom közelebbi ismeretséget kötni ezzel az egyedi atmoszférájú, otthonos, meghitt hellyel, mely kívülről ugyanazt az esztétikai élményt nyújtja, mint belülről. Ritka, hogy az ember visszaforduljon s megszakítsa az útját csak azért, mert egy vendéghívogató, szemre is megejtő vendéglátó egység mellett haladt el gépkocsival, a Vánkos ilyen, első alkalommal így is kerültünk ide.

A minap reggelizni ültem be. Jó döntés volt. Az étlap az általam rendelt fogásokon kívül kínál reggelire kovászos kenyeret vajjal és sajttal, nyitott croque szendvicset mangalica sonkával, mangalica virslit, magos mustárral, rántottát, igény esetén extrákkal, gofrit savókaramellel, mascarponéval és gyümölcsökkel, granolát, valamint helyben sütött napi tortákat.
Nyolcféle, zömmel helyi bort mérnek ki, de megjelenik a választékban egy Rajna menti, valamint egy tállyai nedű is. Az alkoholmentes választékban is találunk érdekességeket. „Fröccsöt” kínálnak a natúrborairól elhíresült hegymagasi Bencze birtok verjus-jéből (éretlen szőlő leve, mely savanyításra alkalmas), továbbá frissen préselt narancslevet, minőségi szörpöket és tonikokat.