A gyimesi skanzenben megrendezett gasztrofesztivál központi helyszíne a nagysátor volt, ahol autentikus népzene szólt az első perctől az utolsóig, vagy gépről, vagy élőben. A nagy múltú, méltán népszerű Heveder zenekar prímása, az egész tábor zenei rendezője, Molnár Szabolcs ad hoc zenekara húzta a talpalávalót, amelyben az élő legendának számító, Budapestről Gyimesközéplokra származott Sára Ferenc gardonozott. Ő tette élővé az elmúlt három évtizedben a szinte feledésbe merült helyi táncokat, nagymértékben neki köszönhető, hogy az érdeklődők több néptánc-előadást is láthattak gyimesközéploki és gyimesfelsőloki hagyományőrzők előadásában. Fellépett a csíkszeredai Hangőrzők énekegyüttes is, torokszorító volt a népviseletbe öltözött, tehetséges, csodás hangú fiatalok előadásában hallgatni népdalainkat. Ezek azok a pillanatok, amikor az ember úgy érzi a kor megannyi fenyegetése dacára, hogy nincs veszve semmi.
S ha már a népzenénél vagyunk, feltétlen említést érdemel az a különleges meglepetés, melyben az első nap estéjén a főzőshow-ról kivonuló vendégek részesültek: a „slow cooking gem”-nek otthont adó pince feletti hegyoldalon felsorakozott sujtásos fekete ruhában a gyimesvölgyi férfikórus, s úgy adta elő szívdobogtató, nem kis részben katonanótákból álló műsorát, hogy az egyszerre üzent a múltról, a jelenről és a jövőről.
Visszatérve a nagysátorra, itt találkozhattunk a világ legjobb bárjai között számon tartott Boutique tulajdonosával, Nagy Zoltánnal, aki a főzőszínpadon segítség nélkül, one man show-n tartott előadást a koktélokról s mutatott be kettőt az érdeklődő közönségnek.
A bejárattól jobbra a BBQ nagymestere a Frankel Leó utcai KicsiZso reggeliző tulajdonosa, Horváth Zsolt a Bodrog BBQ színeiben a mezőtúri Buona Sera Ristorante séfjével, Prifer Zsolttal kínált vibráló fogásokat. Aki mindhárom, igen népszerű, a harmadik napra már el is fogyó fogást meg akarta kóstolni, kezdhette a mangalicalábbal (csülök és köröm), amit pirított paprikás pityókával és ázsiai uborkasalátával körítettek, ez volt az egyik legkellemesebb meglepetésem a fesztiválon. A talán legizgalmasabb BBQ-alapanyagot, a wagyu-szegyet sem hagyták ki a választékból, ehhez grillezett káposztás bulgurrizottót adtak. A lime-os vackorral társított füstölt libamájat mi desszertként fogyasztottuk, az ételsor végén. E fogás mellé mindenki kapott egy kis édes tokaji szamorodnit a séf nagybátyjának, Ducsai Jánosnak pincészetéből. A kedves gesztus jelentősen emelt a gasztronómiai élményen.