Az „esszenciák éve" Budafokon

A Budafoki Pincejárat elnevezésű programsorozatot nyolc éve rendezték meg először Budafokon. Tavaly már közel 13 ezer látogatót vonzottak a rendezvények Budapest Bornegyedébe. Folytatva a nagy sikerű eseménysorozatot, 2024. március 2-ától, a tervek szerint minden hónap első szombatján várják ismét a bor és kultúra szerelmeseit a XXII. kerületbe a szervezők.

2024. 02. 19. 18:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formabontó online sajtótájékoztatón rendezték meg idén a Budafoki Pincejárat 2024-es eseménysorozatának hivatalos megnyitóját. Az eseményen a szokásokhoz híven Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc köszöntötte a résztvevőket Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos ajánlásával. 

 

Kivételes közösségi összefogás a Bornegyedben

 

Karsay Ferenc XXII. kerületi polgármester hangsúlyozta, már a „Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat” projekt indulásakor is kivételes közösségi összefogásra volt szükség, amely az elmúlt nyolc évben tovább erősödött. 

A programhoz már indulásakor számos borász csatlakozott, hogy az önkormányzattal összefogva mutassák meg az érdeklődőknek, milyen egyedülálló kincset rejt a Budafok-Tétény alatti pincerendszer.

Célunk azóta is változatlan: Budapest Bornegyedének, a kerület történelmi hagyományainak, művészeti értékeinek, egyedülálló pezsgő- és borkultúrájának, pincerendszerének, színes gasztronómiai kínálatának bemutatása, Budafok-Tétény turizmusának fellendítése. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tavalyi évben a színes kulturális programok tízezerszám vonzották a látogatókat

– foglalta össze a polgármester.

 

Az „esszenciák éve” a Budafoki Pincejáraton

A 2024-es szezonban a pincejárat az „esszenciák éve” fantázianév alatt fut majd, ami azt kívánja kifejezni, hogy Budapest borászatának esszenciája – vagyis azon tulajdonságok összességének képviselője, amelyek nélkül Budapest borászata nem létezne – egyértelműen Budafok. 

A kerület borászati múltja ugyanis egészen a római korig nyúlik vissza, és egyedülálló pincerendszerrel, borászképzéssel rendelkezik. Egy páratlan városrész, ahol borospincék mellett a tradicionális pezsgőgyártást is meg lehet ismerni: egyetlen fővárosi kerület sem tudhat magáénak öt pezsgőkészítő borászatot. Budafokon ugyanakkor egyszerre legalább hat borvidék borait kóstolhatjuk meg, de megtekinthetjük Magyarország tíz történelmi borvidékének jellegzetes építészeti hagyományait is.

 

Kiemelkedő helyi pincék és borok

A rendhagyó sajtótájékoztatót öt kiemelkedő budafoki borászat formabontó online borkóstolója koronázta meg, ahol a Katona Borház 2020-as évjáratú cabernet sauvignon–franc száraz vörösborát, a Sauska borászat világbajnok brut pezsgőjét, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 2023-as kéknyelűjét, a Törley Pezsgőpincészet zászlóshajóját, a chardonnay brut pezsgőjét, valamint a Várszegi Pincészet 2023-as rosé cuvée-jét mutatták be a borászok. (A bor- és pincészetbemutató videók a pincészetek fenti linkjein elérhetők)  

Az igazi izgalmakat, színes kulturális és gasztronómiai programkavalkádot jelentő idei évad Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős államtitkár ajánlásával tehát március első szombatján, március 2-án indul útjára. Cél, hogy ezen esszenciára, valamint a korábbi évek sikeres kulturális programjainak legjobbjaira építve tovább népszerűsítsék Budapest Bornegyedét, Budafokot. 

Decemberig minden hónap első szombatján 16 különböző helyszínen várják a Pincejárat szervezői az érdeklődőket.

 

A Kárpát-medence legszebb élményei

Számos gazdag élményünk lehet, a bor és a gasztronómia területén, hiszen van hat borrégiónk, 22 borvidékünk, amelyek között Budafok a budapesti borrégió központjában kiemelkedő és egyedülálló gyöngyszem. Itt Pincejárat formájában számos értékes élménnyel találkozhatnak a látogatók. A rendezvény célja, hogy gazdagságában mutassa meg a Kárpát-medence legszebb élményeit a látogatók számára. „Tartsanak velünk!” – invitált mindenkit Rókusfalvy Pál, ahogyan a szervezők is.   

           

Barangolás az egyedülálló pincerendszerben

Budafok-Tétény Budapest Bornegyede, közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével, amely az egykori Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt. A kerület a „Szőlő és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található. A XXII. kerületi önkormányzat 2016-ban azzal a szándékkal indította útjára a Budafoki Pincejáratot minden hónap első szombatján, hogy bárki megkóstolhassa a legízletesebb, Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhesse a minőségi gasztronómia és kultúra időntúli varázsát. Budapest Bornegyedében számtalan neves pezsgőkészítő cég és borászat található. Az impozáns pincékben vendéglátóhelyek, látványos kiállítások, koncertek is helyet kapnak. A programok ideje alatt a Herman Ottó Intézet jóvoltából a Városháza elől (1221, Budapest, Városház tér 11. ) ingyenes, 6–8 személyes transzferbuszok közlekednek minden hónap első szombatján. A járat azoknál a pincészeteknél és látványosságoknál áll meg, ahol a vendégek valamilyen különleges élményben részesülhetnek, és boros program szolgáltatást vehetnek igénybe: borkóstolók, vezetett pinceséták, koncertek és megannyi kulturális program részesei lehetnek az idelátogató vendégek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.