A nagy dolgokról sokszor csak utólag derül ki, milyen szeletét hordozzuk is az emlékeink között. Régóta – évtizedek óta – járok Tokajba, mégsem tudok betelni vele. Nálam ez olyasmi, mint az opera. Teljesen mindegy, hányszor és milyen felállásban hallgattam-néztem itt-ott operákat, ezzel nem lehet felhagyni. Mert mindennap más a kórus, a karmester, a főszereplő baritonista és így tovább. Minden alkalom újabb- és újabb részleteket tár fel a zenéből vagy éppen egy borvidékből. Afféle örök szerelem ez, amitől nem szeretnék megszabadulni. Nagyon nem szeretnék. Megnyugtat, feltölt, erőt ad, elindít és csendre int. Ez mind benne lehet egy tavaszi dűlőtúrában, egy virágzó mandulafában vagy éppen a könnyező hajtásvégekben.
Azért, hogy a következő generációk is élvezhessék mindezt, nekünk is meg kell dolgoznunk érte. Hogy a borvidék értékeit kőbe vésve minden lehető fórumon bemutassuk, és talán ennél is fontosabb: bármennyire kedves és baráti tud lenni egy jó borkóstoló, bizonyos mértékig komolyan kell vennünk magunkat. Lehet, hogy ez sokunk mentalitásától távol áll, de nézzük meg a nálunk jóval előnyösebb (piaci) helyzetben lévő szereplők magatartását. Egy német, osztrák, francia vagy éppen kaliforniai termelő minden lehetséges módon sulykolja a fogyasztóba, hogy az ő boránál nincs jobb a világon. Történeteket gyárt és hinti el a szerte-szét, elméleteket alkot és előás a történelemből minden apró részletet, amivel hitelessé teheti a borát. Hegyalja története itt van a kezünkben, csak össze kellene fogni, hogy meg is tudjuk mutatni.
Nagyon sok jót kaptam már eddig is a borvidéktől, érthető talán, hogy a továbbadás öröme is itt bujkál bennem. Mindez azért jutott eszembe, mert egy remeknek ígérkező kóstolót kezdtem szervezni a Pasarétre. Ahogy februárban a mátrai termelők legjava mutatkozott be az érdeklődő borkedvelőknek, ezúttal tokaji borászokra esett a választásom. A kóstoló kötetlen és szabad, de régóta dédelgetett vágyam, hogy több termelő magnum palackjainak a tartalmát is össze tudjuk hasonlítani. Igaz, hogy az efféle érlelés komoly hatás csak néhány éves pihentetést követően érezhető a többnyire másfél literes palackokba töltött boroknál, de néha fiatalabb tételekkel is érdemes megpróbálkozni. Számos előnye van ugyanis a nagyobb palackokban történő érlelésnek.