Tökéletes sült burgonya? Egy séf szerint ez a titka

Kevés étel népszerűbb a sült burgonyánál: kívül aranybarna és ropogós, belül pedig lágy és omlós.

2025. 05. 29. 18:10
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés étel népszerűbb a sült burgonyánál: kívül aranybarna és ropogós, belül pedig lágy és omlós. De hogyan lesz ilyen tökéletes a sült krumpli állaga? Egy brit séf szerint néhány jól megválasztott lépés szükséges a kifogástalan végeredményhez.

burgonya
A burgonyát érdemes nagyjából azonos méretűre vágni, mert csak így sül át egyenletesen Fotó: Pexels.com

A sült krumpli a magyar konyha egyik leggyakoribb körete, ám sokszor előfordul, hogy túlságosan olajos vagy nem sül át egyenletesen. Stuart, a brit Nanna Tate burgonyamárka séfje a közelmúltban osztotta meg azt a titkot, amelynek segítségével akár otthon is éttermi minőségű sült krumpli készíthető.

A séf módszere egyszerű, mégis hatékony. Íme a legfontosabb tudnivalók:

  1. Egyenletes méret 
    A burgonyát érdemes nagyjából azonos méretűre vágni, mert csak így sül át egyenletesen.
  2. Előfőzés 
    A felvágott burgonyát lassú tűzön főzzük, amíg épp csak megpuhul – annyira, hogy már ne legyen nyers, de még ne essen szét. Így sütés után a belseje finom és krémes marad.
  3. Szárítás
    A megfőtt burgonyát szűrjük le, majd egy serpenyőben gőzöljük szárazra – közben néha mozgassuk át a krumplit, hogy a felülete enyhén repedezett, érdes legyen, ami nagyban hozzájárul a ropogós kéreg kialakulásához.
  4. Forró olaj 
    A tepsibe öntött olajat előmelegített sütőben forrósítsuk fel, és csak ezt követően tegyük bele a burgonyát. A forró olaj biztosítja azt az intenzív hőhatást, amitől a krumpli kívül ropogós kérget kap.
  5. Forgatás és fűszerezés 
    Sütés közben többször forgassuk át a burgonyát, hogy minden oldala egyenletesen piruljon. Tálalás előtt ízesítsük sóval, borssal, és akár friss zöldfűszerekkel is gazdagíthatjuk. Az ízélményt kacsazsírral vagy rozmaringos olívaolajjal is fokozhatjuk, ezek ugyanis különleges aromát adnak az ételnek.

A séf szerint a siker titka nem a különleges hozzávalókon múlik, hanem a precízen követett, jól bevált konyhai technikán. Ha erre odafigyelünk, a sült krumpli otthoni változata is felérhet egy éttermi fogással.

Akár hétvégi ebédhez, akár hétköznapi vacsorához készítjük a sült burgonyát, a fenti lépések segítségével mindig tökéletes lesz a végeredmény.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.