Magyar Örökség Díj Koltai Jenőnek

Az idén 85 éves „dobópápa”, Koltai Jenő nemcsak kiérdemelte, hanem meg is élte az egyik legnagyobb hazai erkölcsi elismerést, a Magyar Örökség Díjat. Az indoklás szerint Koltai Jenő világhírű atlétaedző, nyugalmazott egyetemi tanár, a testnevelési egyetem volt rektora a magyar testnevelésért és a sportért végzett, sikerekben gazdag munkájáért kapta a kitüntető címet.

Salánki Miklós
2002. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szépíti a helyzetét a kitüntetett, a Hogy van? kérdésre őszintén azt válaszolja: „Nem jól!” Elmondása szerint a nyolcvanöt év súlyos teher, sokszor gyengélkedik. A díjátadásra viszont el tudott menni, mert volt tanítványai közül sokan hűségesek, s ha kell, sofőrként segítik volt mesterüket. Koltai Jenő úgy lett az atlétika professzora, hogy közben mindig is a test és a lélek edzője maradt, aki nemcsak olimpiai bajnok atlétákat, hanem bajnokokat is nevelt.
Fáradt tekintete megélénkül, amikor a múltról beszélgetünk, amikor arról faggatom: milyen örökséget kapott szüleitől.
– Napjaink értékrendje szerint semmit – válaszolja Koltai Jenő. – Az örök emberi értékrend alapján viszont szüleimtől felbecsülhetetlen vagyont kaptam: vallásos nevelést, a haza és a munka szeretetét. Ez utóbbinak is köszönhetem például azt, hogy atléta lettem. A pápai bencés gimnázium diákjaként otthon is segítenem kellett, a paraszti munka fizikailag és lelkileg is megerősített. Olyan alapot adott, hogy amikor elkezdtem a gerelyhajítást, országos középiskolai bajnokságot nyertem. Jól emlékszem, 1936-ban Pesten, a Városligetben rendezték a versenyt, és az esős időben sikerült legyőznöm az esélyes Szatmári Abát. Ezután kérdezte meg Misányi Ottó, hogy van-e kedvem a Testnevelési Főiskolára jelentkezni.
A főiskola hallgatójából tanár lett, 1969-től az atlétikai tanszéket vezette, 1973-ban a TF főigazgatója, 1975-ben pedig első rektora lett. Kiemelkedően eredményes edzői munkájának a csúcspontja az 1968-as mexikói olimpia volt, az atlétaválogatott vezetőjeként irányította a felkészülést, és versenyzőink minden idők legeredményesebb szereplésével 43 pontot szereztek. Öt dobó állhatott fel a dobogóra, köztük tanítványa, a gerelyhajító Németh Angéla és Kulcsár Gergely.
Amikor munkásságáról, a ránk hagyott örökségéről kérdezem, nem dicsekszik, pedig lenne mivel. Inkább arról beszél, hogy a nemzet jelene és jövője miatt mennyire fontos az eredményes testnevelő- és edzőképzés, hiszen az új évezred egyik nagy kihívása: hogy a szinte autóba születő, a számítógépek előtt felnövő gyerekeket hogyan lehet ránevelni az egészségmegőrző sportolásra. Elárulja: a nyolcvanötödik évének szép ajándéka volt, hogy dobóink ismét sikeresen szerepeltek az Európa-bajnokságon.
Koltai Jenő munkaszeretete lehet a magyarázat arra, hogy a sikeres edző, főiskolai vezető számtalan szakmai cikket írt, TF-tankönyveket szerkesztett, oktatófilmje nemzetközi díjat nyert, nagy sikerű előadásokat tartott külföldön, s hatékonyan részt vett a testnevelőképzés reformjában.
Ránk hagyott öröksége tehát – olimpiai aranyakban mérve is – jelentős. A pápai diák a szüleitől kapott örökséggel jól sáfárkodott.

Még nincs elnökjelölt. Schulek Ágoston, a háromtagú jelölőbizottság vezetője elmondta, hogy még nincs hivatalos jelölt a Magyar Atlétikai Szövetség elnöki posztjára: „Nem akarunk titkolózni, ha akad olyan jelölt, akit minden szempontból megfelelőnek tartunk, nyilvánosságra fogjuk hozni. Nemcsak az elnöki posztra, hanem a vezetőségbe is keresünk embereket. Ebből a szempontból az lenne a szerencsés, ha minél több név merülne fel. Az elnökség ugyanis a november 10-i közgyűlésen bizalmi szavazást kér.” Schulek tavaly márciusig állt a MASZ élén, majd Héder Barnát választották elnöknek, aki szeptember 11-én lemondott. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.