Armstrong kipakolásától Schumacher balesetéig

A sportvilág jelentősebb történései a kerékpárosok doppingbotrányától Michael Schumacher síbalesetéig.

Tuser Krisztián
2013. 12. 30. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jamaikai sprinter, Usain Bolt a moszkvai atlétikai világbajnokságon három számban nyert aranyérmet: 100-on, 200-on és 4×100-as váltóban is diadalmaskodott. A 27 éves világsztár ezzel megismételte a berlini teljesítményét – 2009-ben is triplázni tudott, a 2011-es 100-as döntőben a rajtnál kiugrott, ezért kizárták, a többi számban viszont nyerni tudott. Boltot a Nemzetközi Atlétikai Szövetség az év férfiatlétájának is megválasztotta – az elmúlt hat évben ez az ötödik elsősége volt.

Szintén az atlétikát érintő, de jóval tragikusabb hírek érkeztek Dél-Afrikából még februárban: a művégtagokkal versenyző Oscar Pistorius lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. A sportolót szándékos emberöléssel vádolják. A paralimpikon eleinte azzal védekezett, hogy betörőnek hitte a lányt, és ezért lőtte szét a mosdót. Egy pretoriai bíróság 2014 márciusára tűzte ki a büntetőper tárgyalását. (Az üggyel kapcsolatos írásokat ezen az oldalon találja.)

A kerékpársport egykori királya, Lance Armstorng januárban Oprah Winfrey-nél járt interjún, s kipakolt a neves amerikai tévésnek: elismerte, hogy a kilencvenes évek közepe óta az epo, a vérátömlesztés és tesztoszteron „koktéljával” doppingolt.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége az Armstrong-ügyben indított nyomozásának végén arra jutott, hogy a sportoló és klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

A szervezet már 2012 augusztusában jelezte, hogy örökre eltiltja az amerikai kerékpárost, egyúttal megfosztja hét Tour de France-diadalától, majd októberben a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) is hasonló szankciókat alkalmazott, megfosztva a sportolót az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

Armstrong – aki mögül gyakorlatilag az összes szponzora, eddigi támogatója kihátrált – szeptemberben olimpiai érmét is visszaadta. Milliók egykori példaképe szerint lehetetlen tiltott szer nélkül nyerni a francia kerékpáros-körversenyen – neki sem sikerült.

Sebastian Vettel sorozatban negyedszer lett világbajnok az autósport királykategóriájának tartott Formula 1-ben. A német pilóta a szezonzáró brazil nagydíjon zsinórban kilencedik futamgyőzelmét aratta, így a 2013-as szezonban tizenhárom győzelemmel zárt. Mindkettő rekord az elitkategóriában – utóbbival holtversenyben osztozik a hétszeres világbajnok Michael Schumacherrel.

A mindössze 26 éves német sztár csapata, a Red Bull is sorozatban negyedszer végzett az élen. Márkatársa, Mark Webber az idény végén visszavonult, így 2014-ben már Daniel Ricciardo lesz Vettel csapattársa.

Sebastian Vettelt a legjobb a legjobb európai sportolónak is megválasztották a kontinens hírügynökségeinek voksolásán.

Szintén az F1-hez kapcsolódó hír, hogy Michael Schumacher síelés közben súlyos balesetet szenvedett december 29-én az Alpokban. A franciaországi Méribelnél síelő hétszeres bajnok bukott, majd feje sziklának csapódott. A balesetet követően még zavartan ugyan, de magánál volt. A hétszeres világbajnok az éjszaka folyamán életmentő műtéten esett át, jelenleg kómában van. (Az esetről bővebben ezen az oldalon olvashat.)

A 2013-as idény összefoglalójában megkerülhetetlen a tenisz négy Grand Slam tornája: a januári Australian Open, a májusi Roland Garros, a júniusi Wimbledon és az augusztus végi – szeptember eleji US Open.

A szebbik nemmel illik kezdeni: a januári Openen úgy tűnt, hogy Serena Williamst senki sem tudja megállítani. Azonban honfitársnője Sloane Stephens, akit Williams méltó örökösének tartanak, szetthátrányból felállva megállította a klasszist. Hiába volt a világraszóló diadal, az elődöntőben Viktrorija Azarenka ellen ez kevés volt, a fehérorosz játékos a döntőben sem vett vissza a tempóból, és a kínai Li Nát legyőzve megvédte ausztráliai bajnoki címét (4:6, 6:4, 6:3).

Ausztráliában a spanyolok klasszisa, a „salakkirály” Rafael Nadal nem indult, így a Novak Dokovic – Andy Murray – Roger Federer trió tagjainak eggyel kevesebb vetélytárssal kellett megküzdenie a győzelemért. Murray nagy csatában legyőzte – az egyes vélemények szerint a zenitjén túljutó – Federert, Dokovic könnyen verte a spanyol David Ferrert. A döntőben Murray bár ráijesztett a szerbek kiválóságára, megverni nem tudta, így Novak Dokovic úgy kezdte az évet, ahogy 2012-t befejezte: győzelemmel (6:7, 7:6, 6:3, 6:2).

Májusban Párizsban, a Roland Garroson megint Serena Williams volt az első számú favorit, bár az orosz Marija Sarapova nagyszerű formában teniszezett, és szinte megerőltetés nélkül jutott a döntőbe. Az utolsó meccsen aztán az amerikai teniszező ellen elég volt két megingás, amivel sikerült is elbukni a Roland Garrost (6:4, 6:4).

A férfiaknál visszatért Rafael Nadal még nagyobb terhet tett ellenfelei vállára. Federer már a negyeddöntőben kikapott a hazaiak kedvencétől, Jo-Wilfried Tsongától, aki a franciák nagy bánatára nem jutott döntőbe. A másik ágon az elődöntőben összejött a Rafael Nadal – Novak Dokovic párharc, és az ötszettes csatát végül a spanyolok első számú teniszezője nyerte (6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7). Nadalnak a döntőre is maradt tartalékja, ahol barátját és honfitársát, David Ferrert verte el simán (6:3, 6:2, 6:3).

Néhány héttel Párizs után „a tenisz fővárosába”, Wimbledonba érkeztek a játékosok. A füves borítás még a legjobbakat is meg tudja tréfálni, s ez idén sem volt másképp.

A nőknél a legjobbak szinte kivétel nélkül elbuktak már a negyeddöntőben. Az elődöntőbe került a lengyel Agnieszka Radwanska (4. kiemelt), a francia Marion Bartoli (15. kiemelt), a belga Kirsten Flipkens (20. kiemelt) és a német Sabine Lisicki (23. kiemelt). Formájuk alapján bármelyikük megnyerhette volna a döntőt, ami végül Bartolinak sikerült Lisicki ellen (6:1, 6:4).

A férfiaknál a hazai szurkolók óriási várakozással tekintettek a verseny elé, és bíztak benne, hogy Andy Murray megtöri a britek 77 éves átkát. Rögtön csillaghullással indult a verseny, kiesett Rafael Nadal. És itt még nem volt megállás, mert a következő körben óriási csatában Roger Federer is kipottyant. Ezzel pedig a két különböző ágon levő klasszisnak, Dokovicnak és Murray-nek simává vált az útja a döntőig. A skót a negyeddöntőben, a szerb az elődöntőben állt közel a kieséshez, de rutinjuk megmentette őket. A hazaiaktól kapott óriási buzdításban Murray három szettben megverte a holtfáradt, ám a végsőkig küzdő szerbet (6:4, 7:5, 6:4).

A US Open női versenyében kiemelkedett napjaink két legjobb teniszezője, Serena Williams és Viktorija Azarenka. Igazán egyik hölgy se vesződött sokat a meccseken, simán lépdeltek a döntőig, ahol újra szembekerültek egymással. Egy-egy szettet mindketten tudtak nyerni, de a mindent eldöntő harmadikat játszi könnyedséggel, esélyt sem adva nyerte meg Williams (7:5, 6:7, 6:1).

A férfiaknál nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, bár Roger Federer negyedik fordulós és Andy Murray negyeddöntőbeli kiesése meglepetés volt a javából. A két nagyágyú, Rafael Nadal és Novak Dokovic minden akadályt legyőzött, azonban a szerbek klasszisa az elődöntőben csak hatalmas csatában tudott túllépni a svájciak második számú teniszezőjén, Stanislas Wawrinkán, aki Federer kiesése után helyre akarta állítani a helvétek renoméját (2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4). Dokovic elődöntőbeli csatája nem múlt el nyomtalanul, így a döntőben csak fellángolása volt Rafael Nadal ellen (6:2, 3:6, 6:4, 6:1). Ezzel a győzelemmel a spanyol klasszis két Grand Slamet is tudott nyerni 2013-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.