Rekviem egy balszélsőért

Várady Béla halála kapcsán Komjáti András, Izsó Ignác és Fazekas László emlékezik.

Ch. Gáll András
2014. 01. 23. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várady Béláért szétszaggattam a vadonatúj Levi Strauss farmeremet a Népstadion kerítésének vastüskéin (nem volt pénzem jegyre), rendőrgumibot okozta hurkákat növesztettem a hátamon, Dorogtól Szombathelyig bevonatoztam az egész országot – akkora futballista volt kora legcsodálatosabb magyar balszélsője. Illetve még annál is nagyobb. Sokan csak hálószaggató bombáira emlékeznek, de amikor az egykori játékostárssal, Izsó Ignáccal felidézzük a Vasas számára feledhetetlen 1976–77-es idény történéseit, alábökős, alányesős gólok is előkerülnek az emlékezet kukájából.

„Egyszer a Fradinak olyan gólt emelt cselsorozat végén a pipába, hogy a meccs játékvezetője, Palotai Karcsi bácsi odament hozzá, és azt mondta, ha nem bíró lenne, ott helyben gratulált volna hozzá” – említi Náci, azt már nyomozásunk eredményeként fűzzük hozzá, hogy mindez 1979. június 9-én történt, amikor a Vasas 5-3-ra legyőzte a Ferencvárost.

Komjáti Andrásból percekig csak az elfojtott zokogás tör elő, aztán: „Együtt kerültünk be az ifjúsági válogatottba 1970-ben, a Vasas is szinte egyszerre igazolt le bennünket, a legjobb barátom volt. Vecsésen élt a családjával, Jutkával, a feleségével, a két lánya is a közelben lakott, meg a négy unoka. Tavaly ünnepeltük a hatvanadik születésnapját, semmi jel nem utalt arra, hogy Ne haragudj, nem tudok most beszélni...”

A 92-szeres válogatott Fazekas László, az egyik legnagyobb magyar jobbszélső Belgiumban gyászolja a korszakos balszélsőt. „Nemcsak, hogy páratlan bal lábbal áldotta meg a Jóisten, de aranyos gyerek is volt, mindenki szerette a válogatottban. A mi nagy Dózsánkból Solymosi Pixi és Bene Feri távozott eddig, az egyik legnagyobb ellenfelünktől Török Peti, a Dara, most meg Béla. Sajnos elkezdődött a harmadik félidő, és itt mi már nem tudunk nyerni ”

Béla minden hazai bajnokin ott volt az Illovszky-stadionban, a rossz térdei miatt a magával hozott kis sámlin ücsörgött, szurkolóktól, rajongóktól – nem a mai Vasas rajongóiról beszélek – körbevéve, sőt a törzsdrukkereket még a házába, Vecsésre is meghívta olykor. Azt nem állítom, hogy szeretett csapata évtizedek óta tartó vesszőfutása vitte sírba, de hogy a Fáy utcai összeomlás nem használt az idegrendszerének, a szívének, az biztos. Az az egy idény, amelyet a Vasas 1976–77-ben produkált – Béla csodás játékával és 36 góljával ékesítve –, szinte egyedülálló a magyar futball veretes történetében. A majd negyven évvel ezelőtti Vasas üstökös volt, nem állócsillag. Nem mondom, hogy előzmény nélkül érkezett és pillanatok alatt tűnt el a süllyesztőben, de egy olyan korban, amikor a Törőcsikkel, Feketével, Fazekassal fémjelzett Dózsa még javában tündökölt, s a csikó-Fradi, Nyilasival, Ebedlivel, Pusztaival már parádézott – sőt, az előző idényben bajnokságot is nyert –, a Videoton Kovács Józsival, Karsai „Sunyival” remekelt, semmivel sem volt gyengébb az említett csapatoknál. Egy ilyen magyar mezőnyben száz gólt rúgni és a csúcson végezni maga volt a csoda. (Főleg az akkoriban megveszekedett Vasas-drukker közgázos csibész számára ) Mi, a mai ötvenesek álmunkból felriasztva is soroljuk: Mészáros – Török, Hegedűs, Komjáti, Kántor – Gass, Müller, Zombori – Kovács, Izsó, Várady. Szinte ugyanolyan automatikusan, mint azt, hogy Grosics, Buzányszky, Lóránt

Persze a Putnokról érkezett bombázót nem imádták a Fradi és a Dózsa fanatikusai, miért is imádták volna, amikor abban a feledhetetlen szezonban mesterhármast vágott Rothermelnek! (Apró szépséghiba, hogy azt a rangadót 5-4-re az Újpest nyerte.) 1972-ben, 19 évesen akkora szabadrúgásgólt rúgott Géczi Pistának, hogy majdnem kiszakadt a háló. (Azon a meccset viszont a Vasas győzött a Ferencváros ellen, 5-2-re.) Amikor a jobb oldalról szöglethez készülődött – hogy csodálatos bal lábával a kapu elé csavarja a labdát –, rendszerint emlékeztették az ellenfél szurkolói putnoki származására, és nem éppen a leghízelgőbb szövegkörnyezetben. De Bélát ez cseppet sem zavarta, nem szavakkal, mutogatással vágott vissza, ahogy manapság szokás, hanem gólokkal. A meseszerű 1976–77-es menetelésben egy hét leforgása alatt a Dózsát és a Fradit is megverték 4-1-re, majd a Magyar Népköztársasági Kupában egy ötöst vágtak a zöld-fehéreknek, Béla hathatós közreműködésével. Abban a szezonban 36 góllal ezüstcipős lett Várady. És nemcsak a Vasasban ontotta a gólokat, hanem a válogatottban is. Természetesen kivette a részét a Bolívia elleni 6–0-ból 1977. október 2-én, a negyedik gól volt az övé, nem „váradybélás”, de gól: leszerelte a körülményeskedő dél-amerikai védőt, kapura húzott, és ballal behelyezte a labdát a bal alsó sarokba.

Amikor megkönnyezzük Várady Bélát, egy kicsit a saját ifjúságunkat is elsiratjuk. Amikor még volt magyar futball, amikor még volt értelme kijárni a Népstadionba, amikor még megérte szétszaggatni a vadonatúj Levi Strauss farmert

Remekbe szabott szabadrúgásgól, szemfüles labdaszerzés utáni egyéni akciógól... emlékezetes találatok fűződnek Várady Béla nevéhez:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.