Szocsi: veszély és veszélyérzet

Fenyegető e-mail érkezett a MOB-hoz a magyar téli olimpikonok számára.

Ch. Gáll András
2014. 01. 22. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a Magyar Olimpiai Bizottság székházában lezajlott a XXII. Téli Olimpiai Játékok előtti utolsó szakmai egyeztetés, amelyen elhangzott, hogy 14 magyar sportolónak már biztos a kvalifikációja, további néhány versenyző pedig várólista alapján bízik a részvételben. Szabó Bence, a MOB főtitkára, a Szocsiba utazó delegáció vezetőhelyettese, utalva a játékokat övező különleges politikai helyzetre, illetve hangulatkeltésre, kijelentette: „A MOB napi kapcsolatban van a magyar Terrorelhárítási Központ illetékeseivel, ők pedig az orosz biztonsági kollégáikkal. Tudjuk, a szokottnál is keményebb biztonsági szabályozások lesznek Szocsiban.”

Azt azonban ekkor még Szabó sem sejthette, hogy a MOB címére még kedden érkezik egy angol és orosz nyelven íródott e-mail, amelyben terrorcselekményekkel riogatják a magyar delegációt. Az információ a Nemzeti Sporttól származik, de a lap, illetve az Nso.hu értesülését maga Szabó Bence is megerősítette. (Más kérdés, hogy ebben a helyzetben automatikusan illett volna az országos hírügynökséget is értesíteni, ez szakmai alapvetés.)

A fenyegetés sajnos semmiképpen sem tekinthető üres handabandának. A hét híre, hogy a decemberi, volgográdi öngyilkos merényleteket magára vállalt dagesztáni csoport egy videofelvételen virtuálisan már a téli olimpiát is célba vette, meg nem erősített értesülések szerint egy szélsőségesen veszélyes elem, bizonyos Ruzanna Ibragimova már át is csúszott a biztonsági gyűrűn, és Szocsiban rejtőzködik.

A józan magyar ésszel nyilván felfoghatatlan biztonsági intézkedések mellett valószínűleg egy doboz gyufát is nehéz lesz felrobbantani Szocsiban, de könnyen elképzelhető, hogy nem is ez a cél. A február 7-én kezdődő téli olimpia idején bármely orosz város – akár a keleti végeken fekvő Vlagyivosztok – elleni támadás is súlyos csapás lehet Vlagyimir Putyin orosz elnök és rendszere, hazája számára, de ha nem történik semmi, a fenyegetettség puszta érzése akkor is mérgező.

Személyes tapasztalataim alapján állítom, hogy 1996-ban Atlantában az a cél és társak nélküli, magányos félőrült is napokra beárnyékolta a játékok hangulatát, aki egy szombat reggelen bombát robbantott a zsúfolt olimpiai parkban. A vasárnapi úszódöntők során elég volt egy gazdátlan táska ahhoz, hogy az egyik szektorból mindenki pánikszerűen meneküljön, ekkor még a versenybírók sem a medencét vizslatták, hanem a tribünt. Másrészt a hangsúlyos rendőri, katonai, biztonsági jelenlét önmagában is olyan érzetet keltett sportolókban, nézőkben egyaránt, mintha nem is az emberiség legnagyobb ünnepének részesei lennének, hanem egy városnyi méretű fogolytábor lakói.

A 2012-es londoni olimpián ugyanez megtörténhetett volna, hisz terrorakciókra utaló értesülések, jelek egészen a záróünnepélyig felszínre kerültek – egyes, megalapozatlan aggályok szerint éppen ezt a rendezvényt szemelték ki a szélsőségesek, mert addigra bizonyára „lankad a figyelem” –, de a brit illetékes szervek képesek voltak úgy garantálni a tökéletes biztonságot, hogy egy pillanatig sem hatottak nyomasztóan; nem demonstratívak voltak, hanem diszkrét profik.

Nagy kérdés, Szocsiban az atlantai vagy a londoni módit idézik-e. Mert ha előbbit, akkor a terroristák már akkor is célt érnek, ha ki sem teszik a lábukat a Kaukázus ormai közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.