Elnéptelenedett a Mount Everest

A déli alaptáborban három mászó maradt, köztük Szlankó Zoltán. Viszont szinte legyőzhetetlen akadály áll az útjában.

Gabay Balázs
2014. 04. 30. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes a tanácstalanság a Mount Everest déli alaptáborában. A Szlankó Zoltán fémjelezte expedíció eredetileg a Sisapangmát célozta megmászni, de egy diplomáciai konfliktus miatt meghiúsult a túra. A magyar mászó két amerikai társával úgy döntött, Tibetből átmegy Nepálba, és a Lhocét fogja támadni. A hegyre egy szakaszig ugyanazon a részen kell mászni, mint a Csomolungma felé, és ugyanabból az alaptáborból (BC) kell indulni.

A másfél héttel ezelőtti, minden idők legtöbb áldozatát követelő tragédiája miatt a hegyi vezetők egy része elhagyta a Mount Everest BC-jét, sőt szerdára szinte teljesen kiürült a terület. Szlankóék vasárnap érkeztek meg, akkor még azzal a reménnyel, hogy megmászhatják a világ negyedik legmagasabb csúcsát. Úgy tűnik, az álom lassan, de biztosan szertefoszlik.

Amint a magyar sportoló a 4bakancs hegymászóportálnak telefonon elmondta, a serpák már bontják a tábor konyháját és a fürdőhelyiségét is. Ahhoz képest, hogy a lavina előtt még több mint hatszáz lakója volt az alaptábornak, jelenleg 13-an vannak.

Szlankóék expedíciója komoly akadályba ütközött. Amikor az Obama–dalai láma találkozót követően nem engedték be őket Kínába, megbízták a mászásukat koordináló utazási irodát, hogy szerezzenek engedélyt a Lhoce megmászására. Erre Katmanduban, Nepál fővárosában lenne lehetőség.

Ahhoz képest, hogy néhány napja a nepáli turisztikai miniszter – miután hiába próbálta maradásra bírni a magasabb fizetést és komolyabb biztosítást követelő serpákat az alaptáborban – nyílt közleményben szólította fel a mászókat, hogy folytassák az expedíciókat, úgy tűnik, a kormány szerdán már másképp látja a helyzetet. Az Asian Trekking iroda ugyanis most arra hivatkozva utasította el a mászási engedély megadását, hogy a kabinet határozatban tiltotta meg az új papírok kiadását.

Az azért némiképp furcsa, hogy a cég megjegyzi Szlankóéknak írt e-mailjében: amennyiben elutalnak egy komolyabb összeget, talán el lehet intézni az engedélyt. Ha tényleg nem átverésről van szó, akkor viszont semmiképp nem érthető, hogy a pár napja még az alpinistákat mászásra biztató kormány most miért fagyasztotta be hirtelen az engedélyek kiadását.

A háromfős csapatból egyedül Cleo Weidlich (USA) intézte el korábban a Mount Everest megmászásához szükséges iratokat, amerikai társa, Alex Rumjancev és Szlankó Zoltán csupán a kérvényt adta be, amelyre a friss kormányhatározat tükrében keresztet vethetnek. Miután az Asian Trekking által hivatkozott rendelkezést a sportolók nem látták, simán elképzelhető, hogy a szervezőcég csupán trükközik és próbál pénzt kicsalni tőlük.

Szlankóék előtt, mint a magyar mászó is kifejtette a 4bakancsnak, több út áll. Összecsomagolhatnak, és elindulhatnak Katmanduba, onnan pedig haza. Ebben az esetben a hatalmas pénzkidobás mellett káprázatos élményektől fosztják meg magukat: sem az eredeti célként kitűzött Sisapangmára, sem a „tartalék” Lhocére nem sikerül felkapaszkodniuk. Ha úgy döntenek, átadhatnak egy újabb borítékot az utazási irodának, akik esetleg megkeresik a lehetséges kiskapukat és megszerzik az engedélyt. Rosszabb esetben ez sem sikerül, és az iroda behúzza őket a csőbe. Ezután szintén nem marad más hátra, minthogy ők is sátrat bontsanak.

A harmadik megoldás az illegális mászás. Szlankóék jelenleg is engedély nélkül tartózkodnak az alaptáborban, és ha elindulnak fölfelé, azzal büntetőjogi felelősségre vonásukat kockáztathatják. A BC-ben jelenleg is két kormányhivatalnok tartózkodik, a csúcs felé vezető szakaszt pedig nemrég helikopterrel ellenőrizték, nehogy valaki nekivágjon a távnak.

A turisztikai miniszter nyílt levele után a speciálisan képzett serpák, az úgynevezett jégdoktorok felmentek a kettes táborig, hogy újra kikötelezzék az odáig vezető szakaszt, amit a jégomlás elsodort. A hatfős csapat most szintén az alaptáborban van. Szlankó úgy tudja, hogy pénteken újra felmennek a hegyre, hogy ellenőrizzék a fenti táborok és a fix kötelek állapotát. Mivel a kettes tábor megfelelően fel van szerelve, a magyar alpinista szerint szombaton minden adott lenne ahhoz, hogy megpróbálkozzanak egy akklimatizációs mászással.

Jelen helyzetben erre szinte semmi esély. Úgy tűnik, Szlankóék minden erőfeszítése ellenére kudarcba fullad a Lhoce-expedíció.

A Mount Everest északi alaptáborából mászó Klein Dávid jól halad a csúcs felé. Már a kettes tábort is megjárta, a következő alkalommal fent is alszik, utána pedig következhet a hármas állomás.

 

Eközben az aradi Török Zsolt is egyre közelebb kerül céljához, az Annapurna meghódításához. Román mászótársaival felértek a hármas táborba, és ha minden jól megy, május elsején már a csúcson állhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.